Жена от Добрич почина заради усложнения от свински грип

Вероника Шербанова 15 февруари 2013 в 16:39 3083 0

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

66-годишна жена почина в болницата в Добрич заради усложнения вследствие на свински грип, съобщиха от Районната здравна инспекция в града.

Изпратена е проба в лабораторията в София, откъдето са потвърдили, че става въпрос за грипен вирус тип A H1N1.

Жената е вдигнала температура седмица преди да влезе в болницата в Добрич, съобщиха от bTV. Сред симптомите ù били още задух, кашлица, отпадналост и болки в гърдите. 

Болната е прегледана от личния си лекар, а след това и в спешното отделение на лечебното заведение. Тя е настанена в кардиологичното отделение със сърдечна недостатъчност. Жената продължила да се влошава и затова е преместена в интензивното отделение с двустранна пневмония, остър респираторен дистрес синдром и остра дихателна недостатъчност, обясняват от РЗИ. 

Като цяло заболеваемостта в Добрич и региона е ниска и не може да се говори за грипна епидемия, коментират от РЗИ. В края на януари заболеваемостта в Добрич и региона е била 89 на 10 000 души, а през миналата седмица е спаднала до 85,69 на 10 000 души. За да бъде обявена грипна епидемия трябва да има поне 200 заболели от грип на 10 000 души.

В края на януари 7-годишно дете от Пазарджик също почина заради усложнения вследствие на свински грип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови