Дете почина след усложнение вследствие на свински грип

Вероника Шербанова 29 януари 2013 в 16:08 2374 0

Болница, Снимка: БГНЕС
Болница, Снимка: БГНЕС

7-годишно момче от Пазарджик е починало заради усложнения вследствие на свински грип.

Детето е имало кашлица и хрема още на 18 януари. Поддържало е и температура – около 37 градуса, съобщават от лечебното заведение. Няколко дни по-късно състоянието му се влошава и затова постъпва за лечение в болницата в Пазарджик. Лекарите установяват, че е болно от свински грип. 

Там регистрират остра сърдечна недостатъчност. След като не се отчита подобрение в състоянието на момчето, на 24 януари то е транспортирано в Детската клиника на Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив. В лечебното заведение установили, че детето има възпаление на миокарда и кардиогенен шок. Въпреки усилията на лекарите, детето починало няколко часа по-късно.

Точната причина за смъртта ще бъде ясна след бактериологични и вирусологични изследвания.

Местните лекари уверяват, че няма място за паника, тъй като случаите на грип, при които се появяват усложнения, са сравнително редки. За всеки случай обаче много родители са спрели децата си от детска градина заради увеличаването на случаите на болни от грип.

Въпреки зачестяващите случаи на грип, все още в страната няма обявена грипна епидемия. За да бъде обявена епидемия, трябва да има 200 болни на 10 000 души. 

Свинският грип е един от щамовете, които ще се разпространяват през тази година, обясни главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. Около 7-8% от българите влизат в болница заради грип, а при 1-2% от тях се получават усложнения, уточни д-р Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови