Здравната комисия изслушва ръководството на НЗОК за дефицита на Касата

Вероника Шербанова 09 септември 2013 в 15:05 1638 0

НЗОК. Снимка: БГНЕС
НЗОК. Снимка: БГНЕС

Парламентарната здравна комисия ще изслуша следващата седмица ръководството на НЗОК за дефицита в бюджета на Касата и възможните изходи от ситуацията.

Това заяви пред „Фокус“ председателят на здравната комисия Нигяр Джафер.

Очакваният дефицит на НЗОК е над 100 млн. лева. Остава открит въпросът доколко оперативният резерв от 269 млн. лева ще може да го покрие и откъде ще се търси разликата, за да се заплати на всички договорни партньори, посочи Джафер.

По думите й най-проблемните пера са онколекарствата и заплащането на болниците.

Мисля, че плащанията могат да се прецизират, за да няма ощетени, допълни председателят на здравната комисия.

Рано е да се говори за актуализация на бюджета, но теоретично това е един от изходите от ситуацията. Възможно е да се търсят вътрешни резерви, възможно е да се преразгледат част от другите пера, по които пък ще има излишък, макар и минимален, коментира Нигяр Джафер.

Един от големите проблеми в здравната си система си остава големият брой на неосигурените. По данни на НАП в момента те са около 2 млн. души, като 460 000 от тях са социално слаби. Има около 230 000 души, които просто не желаят да се осигуряват. Те са демотивирани, като основната причина за това е кражбата на 2 млрд. лева, които бяха пренасочени за други неща от предишното правителство, обясни Джафер.

Нашата принципна позиция винаги е била, че трябва да има конкуренция между касите. Хората да могат да избират къде да се осигуряват, да се възвърне общественият характер на действащия здравен фонд, защото той в момента е одържавен. Може да се направи, така че пациентът да може да контролира за какво се харчат парите. Това един от начините да се върне доверието в здравното осигуряване, каза още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!