Финансовият министър сипе огън и жупел по президента след ветото

Последна промяна на 08 август 2013 в 12:26 2667 56

Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС
Петър Чобанов, министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Финансовият министър Петър Чобанов нападна остро президента Росен Плевнелиев заради наложеното от него вето и предвеща възможно най-лошия сценарий за България, ако не бъде позволено на правителството да вземе нов заем от 1 милиард лева.

Контрамотивите на Чобанов срещу президентското вето по закона за бюджета бяха изпратени до медиите днес от пресцентъра на финансовото министерство.

„Мотивите (бел. ред. на президента) имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията“, пише Чобанов.

Индиректно той обвинява държавния глава в двуличие, защото сега налагал вето, а през 2010 г. бил вносител на актуализация на бюджета, с която увеличил разходите с 900 млн. и увеличил дефицита с 2,8 млрд. лева.

Той обвинява президента, че използва ветото - „най-сериозният инструмент за реакция“, за „възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството“.

Чобанов за пореден път не изважда детайлен разчет за какво точно ще бъдат похарчени тези 1 млрд. лева, а на упреците на президента в непрозрачност и след призива му за „честност и конкретност за цялата сума, а не за една малка част от нея“ отговаря с:

„В мотивите към законопроекта ясно са посочени приоритетните направления – подкрепа на гражданите, разплащане на задължения към бизнеса и облекчаване на тежестта върху потребителите във връзка с промените в Закона за енергетиката.“

Изтъква, че за допълнителните разходи, заложени в резерва за непредвидени и неотложни разходи щели да бъдат одобрявани с акт на Министерския съвет, което осигурявало прозрачност.

Финансовият министър е категоричен, че аргументите на президента, оспорващ приходната част на бюджета, „не са състоятелни“.

„Изпълнението при данъчните приходи очертава сериозно изоставяне спрямо предвидените в Бюджет 2013 параметри. При заложен ръст на данъчните приходи по консолидираната фискална програма спрямо 2012 г. от 1,8 млрд. лв. (8,4%) изпълнението към края на месец май отчита номинален ръст спрямо същия период на 2012 г. в размер на 486,8 млн. лв. (5,6%). Към месец юни тази ясно очертала се тенденция се задълбочава и кумулативният прираст на данъците и осигуровките се забавя до 379,6 млн. лв. (3,6%)“, пише той в контрамотивите си.

По повод мерките за повишаване на събираемостта финансовият министър заявява, че „ефектът от тяхното въвеждане се очаква през 2014 година“.

Ако не се актуализира бюджетът, ще трябва да се съберат с 1,4 милиарда повече до края на годината, което не е възможно, твърди Чобанов.

„Некоректна и тенденциозна е интерпретацията на увеличения лимит за поемане на нов държавен дълг“, пише Чобанов. „Внушенията за увеличаване на „..задлъжнялостта по този начин е безотговорно както спрямо нас, така и спрямо бъдещите поколения” са лишени от логика. Подобни интерпретации са най-малкото несъстоятелни предвид многократно дадените пояснения, в т.ч. и аргументацията в мотивите към проекта на закон за изменение и допълнение на ЗДБРБ за 2013 г., че това няма да доведе до увеличаване на предвидения лимит за размер на държавния дълг в края на 2013 г. от 14,6 млрд. лв. или 18,3% от БВП“, обяснява той.

„Опасяваме се, че изтъкнатите мотиви рискуват да дадат коренно различни интерпретации и дори да поставят под съмнение базовите устои на публичните финанси, в т.ч. и в рамките на ЕС, чиито Маастрихтски критерии приемат като безопасно и приемливо ниво дълга да не надхвърля 60% от БВП“, се казва в контрамотивите.

„Напълно безпочвени и силно подвеждащи са и заключенията, че „...Законът не съдържа гаранции за целесъобразно, прозрачно и подлежащо на публичен контрол разходване на този заем.”. Изказваме надежда, същите да кореспондират преди всичко с непознаване в дълбочина на специализираната проблематика, т.к. визираните гаранции не са обект на нито един закон за бюджета, а обект на нормативната регламентация, дадена с посочения по-горе Закон за държавния дълг“, гневи се министърът.

„Ветото – пише още той - ще ограничи времевия прозорец, в който може да се привлече допълнителният дълг. Миналата година Дянков разполагаше с 12 месеца за 1,7 милиарда лева. Ние ще разполагаме само с 3 месеца, защото актуализацията ще влезе в сила най-рано в средата на септември, което ограничава възможните опции за привличането на този ресурс.

Негативната риторика, невярната и тенденциозно подвеждаща интерпретация на цялостната проблематика, свързана с публичните финанси, в т.ч. особено по отношение на суверенния дълг, крие в себе си сериозни рискове от затруднения при пласирането на дълг, нарастването на цената на финансиране и от там повишаване на разходите за неговото обслужване от бюджета. Материализацията на подобни опасения изискват осъзнаване за и носене на отговорност от страна на тези, които са ги породили. Не случайно, тези изключително сериозни въпроси са в обхвата на оценката на кредитоспособността на страната и от международните рейтингови агенции.“

Ето и изявлението на президента Росен Плевнелиев по повод налагането на вето:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2013 в 23:05

Нещо не ти излиза сметката. БВП на България е около 32 млрд. лв., а и дългът не е 10 млрд. Не знам как се смята, че ще се изплаща 20 години. За справка дългът на най-развитата икономика в света е около 30 трилиона долара, а отношението към БВП доста по-зле от нашето. Разликата между подготовката и изказването на РП и Министъра на финансите е като между доктор по финанси и нередовен студент. Как може да искаш да разчетеш един дълг до стотинка след като никой не може да гарантира колко ще бъдат приходите в бюджета до края н годината (като грешката горе-долусе равнява на сумата на увеличения дълг). Да не говорим,че увеличения дълг отива директно в бизнеса в България и действието на мултипликатора на този милиард зависи и от срока на гласуване на закона (забавянето намалява ефекта му върху икономиката - най-елементарно обяснено). За съжаление нивото на съветниците на Плевнелиев е горе-долу колкото и неговото, а то няма и как да облечеш в някакъв смисъл едно абсолютно безсмислено вето.

09.08 2013 в 13:55

От 1990 до 2013 външният дъл на България е нараснал с 10 милиарда лева /само помислете колко време трябва за да бъде върнат 1 милиард на кредиторите, 10 милиарда?/. Това значи, че повече от 20 години Бъгария живее на кредит.

През това време спряха да функционирет и тотално бяха разграбени всички големи предприятия.
Селското стопанство изчезна. Хората обедняха. Няма построени нови държавни боници, няма детски градини, държавните университети тънат в мизерия. С без това оскъдните пенсии се живее все по-зле. 1/3 от горите бяха изсечени.

За какво са похарчени тези 10 милиарда?
След БСП в България ще продължат да живеят хора, какво ще получат те? Дългове?Мизерия?Какво?

ОСТАВКА! Няма друго решение!

09.08 2013 в 01:28

Абе аз немога да разбера как хем теглиш един милиард, хем не задлъжняваш? Ако може някой да ме светне хахаха и аз ще тегля един милиард. Сигурен съм че до тогава олигарски пък ще е разбрал как се краде милиард ...

09.08 2013 в 01:26

Ама тия дни в кюстендил си спряха другите телевизии и остана само ТВ7?

ей така сетих се за тоя гигант на футбола левски кюстендил сега .. без причина.
И е чудя на пчеличката мая, дали братята илиеви и другите от "олимийски надежди" са и правили "хубаво" по селските дискотеки?

08.08 2013 в 21:02

Скрий се бе чобанин!

08.08 2013 в 19:47

Хей Otgovornikа, дай един линк, че да прочетем - щото търсих им в сайта, ама няма, ама няма хич даже.

08.08 2013 в 18:41

Малоумник, костинбродските бюлетини влязоха в действие, иначе любимата ти БСП щеше още да подсмърча.

08.08 2013 в 18:36

Катурването предстои. Тази година е последната, в която има последователи получаващи оргазъм от мантрата бсп. Другата година вече няма да има такива. Ти си "последният мохикан", ако мога да се изразя така. Но навлизайки в една по-мъдра мисъл, ще ти мине.

08.08 2013 в 18:35

"Той не е и финансист а още по-малко икономист"- ами не е необходимо да е специалист по всичко. Много хора не са икономисти, затова трябва да има яснота как ще се харчат парите ни. Такава яснота, че всеки да го разбере.Ходи питай сега на Позитано какво друго да напишеш, щото туй не върви...

08.08 2013 в 17:24

Данчо ментата каза че ще вкарат в бюджета милиард и половина от пресечената контрабанда. Куде са?