Заместник-министърът от ДС ще съди Комисията по досиетата

13 април 2013 в 14:22 1832 0

Божан Стоянов. Снимка: БГНЕС
Божан Стоянов. Снимка: БГНЕС

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Божан Стоянов ще съди Комисията по досиетата по повод разпространите от нея данни, че е сътрудничил на бившата ДС, съобщават от МИЕТ.

„Не съм съгласен с това, което са констатирали и ще си търся правата в съда. Решенията на Комисията по досиетата подлежат на съдебен контрол и аз ще обжалвам решението във Върховния административен съд”, каза Божан Стоянов.

През седмицата възникна напрежение между Комисията по досиетата и Министерството на икономиката заради обявеното от Комисията решение, според което един от зам.-министрите в служебния кабинет е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Комисията обяви, че Божан Стоянов – зам.-министър по енергетиката, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност. Той бил агент на Софийско градско управление на МВР, Пето районно управление, където е работил по линия на ДС. Регистриран е като агент през юли 1988 г. под псевдонима „МЛАДЕНОВ”. По това време е 25-годишен. Според изнесените от комисията данни неговото лично агентурно дело е запазено, както и документи от ръководещия го оперативен работник.

От пресцентъра на МИЕТ днес припомнят, че „през 2008 г. Комисията по досиетата със същия председател Евтим Костадинов е издала на Божан Стоянов удостоверение, според което няма данни той да е бил "щатен, нещатен служител, секретен сътрудник на бившите Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия".

В сряда председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов обясни пред OFFNews казуса с агентурното минало на Стоянов:

„През май 2008 г. г-н Стоянов пуска молба за проверка на основание чл. 31, ал.1, т. 2, тоест – като частно лице. Тогава Комисията работи по принципа – изпраща писмо до МВР, НРС, Военна информация. И съответно службите по закона са длъжни, ако има документи за дадено лице, независимо какви са, да ги изпратят в комисията и тя да се произнесе има ли принадлежност към ДС или няма. В случая през юли 2008 г. МВР отговаря с писмо, че няма такива документи за даденото лице. През 2009 г. Комисията получава всички регистрационни картони на агентурния апарат – т.нар. картотека, заедно с регистрационните дневници, а през 2010 г. комисията получава и целия архив от МВР“, обясни Евтим Костадинов.

Така при проверката тази година името на Божан Стоянов излиза сред сътрудниците на ДС. През 2008 г. ръководството на МВР е покрило агентурното минало на Стоянов и е изпратило некоректен отговор към Комисията по досиетата.

За първи път г-н Стоянов попада за задължителна проверка, когато става член на служебния кабинет. През 2008 г. в писмото ние сме му отговорили, че към момента на извършване на проверката, тоест не е категорично, няма данни той да има принадлежност, каза Костадинов.

В документацията има следи, че в МВР са знаели това нещо, защото отметката е, че през август 2008 г. – тоест месец, след като са ни отговорили с писмо, че за него няма данни, разделят неговото досие и изпращат тези материали, които всъщност имаме право да получим по закон: регистрационна бланка, рапорт за извършената вербовка и т.н., обясни председателят на Комисията по досиетата.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)