Задъхваме се с приема на бежанци, искаме спешна помощ от ЕС

16 септември 2013 в 17:16 1608 2

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

Съвсем скоро ще бъде премината границата от 5 000 бежанци, които страната ни може да поеме с наличния ресурс.

Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев, след заседанието на Националния оперативен щаб за овладяване на миграционния натиск.

По думите на министъра към момента в общежития у нас има настанени 4 010 души, които са в процедура на получаване на статут „бежанци”. От тях сирийците са 1 465. "Съвсем скоро ще преминем нивото от 5 000. По мнението на експертите, това е границата, която имаме – организационни, финансови, технически възможности да поемем като бежанци”, добави министър Йовчев.

Намерени са помещения за настаняване на 1250 бежанци, които са в добро състояние и в които са осигурени необходимите условия за нормален живот на бежанците. Някои от тях са годни за незабавно настаняване, а в други това може да стане до 3-4 дни. "Осигурени са необходимите санитарни условия, ток, вода. Със съдействието на БЧК са осигурени храна и вода за първоначално пристигащите граждани. Успяхме да овладеем този тежък момент от кризата. Продължаваме да работим по намирането на нови помещения”, посочи министърът.

Въпреки положените усилия страната ни се затруднява в приема на бежанци и затова още тази седмица от МВР ще оформят документите, с които ще поискат финансова и техническа помощ. 

„Имаме достатъчно основание към момента на база на това, че България поема съществена част от този бежански товар, който е несъразмерен както спрямо населението, така спрямо и брутния вътрешен продукт, и една съществена част от съпътстващите рискове на този бежански поток. Разчитаме на европейска солидарност. Такова искане може да се отправи, когато са налице съответните обстоятелства. В момента е точно времето, в което трябва да подготвим такова искане, тъй като имаме реална обстановка, на база на която можем да отправим такава молба”, каза Йовчев.

По думите му обстановката в страната през изминалите няколко дни се е усложнила и потокът от бежанци се е засилил. "Имахме критичен момент през почивните дни, когато не бяха въведени в експлоатация новите места за бежанци. От днес имаме разрешение на този проблем”, заяви Цветлин Йовчев.

Той посочи, че предстои да бъдат предприети съвместни действия с властите в Турция и Гърция за справяне с проблема. „Това вече е извършено. Външно министерство е направило съответните совалки и в момента работим по това още тази седмица и в началото на другата да бъдат направени срещи с министерствата на вътрешните работи, на които да ги обсъдим”, посочи Цветлин Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!