Правителството намери още 350 места за бежанци

OFFNews 11 септември 2013 в 13:26 1444 0

Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС
Цветлин Йовчев, министър на вътрешните работи. Снимка: БГНЕС

Правителството има готовност да открие нов център за настаняване на бежанци, след като за целта вече е одобрено място. 

Това стана ясно от изявление на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред журналисти. По думите му правителството е готово да осигури още 350 места за бежанци.

„Това ще позволи да решим първоначалния проблем, като продължаваме активно да работим за осигуряване на такива места. Намерени са вече две места, където да се създаде център за настаняване на бежанци. До броени дни, ще започнат да функционират. В момента, в който вземем решение, ще започнем да настаняваме бежанци. Продължаваме да работим, защото потокът на бежанци не намалява”, посочи министър Йовчев.

Според вътрешния министър затварянето на границата е крайна мярка и тя може да се приложи само при необходимост. "Ако се наложи такова затваряне, имаме разчети и можем да го осъществим. Такъв вариант към момента не се обмисля”, добави министър Йовчев. 

Министърът припомни, че нелегалното преминаване на границата е престъпление и на хората, попадащи в тази категория, ще бъде търсена отговорност. "Законовият срок е 6 месеца за придобиване на статут бежанци, ние сме го свели до 3 месеца", посочи министърът.

МВР прави и анализ на профила на хората, преминаващи границата, което е част от плана за противодействие на тероризма. За целта са създадени критерии за анализ на хора, които могат да принадлежат към терористични организации.

Общо 368 души са минали българо-турската граница за периода 6-11 септември, съобщиха от МВР. Бежанците от Сирия са 256, а 112 са от други държави. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция по бежанците и в специализираните домове на МВР е 1930 лица. Към момента той е надхвърлен с 412 места.

В помещения за временно настаняване на задържани лица в Районната дирекция "Гранична полиция" - Елхово са настанени общо 166 лица. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!