ВСС препитва кандидатите за главен прокурор на 10 декември

04 декември 2012 в 15:28 1666 0

Представляващият ВСС Соня Найденова. Снимка: БГНЕС
Представляващият ВСС Соня Найденова. Снимка: БГНЕС

Кандидатите за главен прокурор ще бъдат изслушани пред ВСС на 10 декември. Това каза представляващият ВСС Соня Найденова.

За поста се състезават трима души - председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, зам. главният прокурор Галина Тонева и спецпрокурорът Борислав Сарафов.

На 10 декември членовете на комисията "Професионална етика и превенция на корупцията" към ВСС ще чуят аргументацията на кандидатите, ще им бъдат зададени въпроси и ако имат желание те могат да представят и документи. Все още обаче не е взето решение за промяна на правилата за избор на главен прокурор.

Изборът на главен прокурор ще бъде на 20 декември.

Соня Найденова ще постави въпроса етична комисия да се самосезира по изнесените факти в медиите за Галя Гугушева, която е кандидат за Конституционен съдия, но и действащ магистрат. "Ще отнеса въпроса ви към етичната комисия дали тя ще прояви активността и самоинициативността да се самосезира и по изнесените факти във връзка с г-жа Гугушева като кандидат за конституционен съдия", посочи Найденова.

Тя като член на ВСС не вижда пречка за това кадровиците да възложат на Инспектората към ВСС да провери темата за случайното разпределение на делата във ВКС и ВАС. От вчера има и постъпило писмо с искане за това. Тя обаче посочи, че решението, дали да бъде възложена такава проверка ще бъде взето от ВСС.

Новите кадровици в съдебната система са се самосезирала и по 4 публикации в медиите и вече са образували дисциплинарни производства срещу магистрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови