Волен Сидеров на прокурор за антисемитизъм

Александра Маркарян 09 май 2012 в 14:47 2344 0

Лидерът на
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров Снимка: Сергей Антонов
Комисията по дискриминация даде депутата и лидер на "Атака" Волен Сидеров на прокурор. Причината са две книги на Сидеров, които, според комисията,  внушават омраза към евреите и отричат Холокоста. Книгите са „Бумерангът на злото” и „Властта на Мамона”. Преиздадени са през 2010 година от Капка Сидерова в качеството ú на управител на "Бумеранг-БГ" ООД. Сигналът срещу Сидеров е подаден от  Сдружение „Софийска ложа Кармел №3355 на Б`НЕЙ Б`РИТ” до председателя на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите към Народното събрание. Оттам е препратен в антидискриминационната комисия. Решението на Първи специализиран постоянен състав на КЗД е от 25 април 2012 година. Комисията установява, че двете книги са пропагандни и идеологически, умишлено подвеждат с подбора на факти и внушават произволни интерпретации. В заключението се казва:
Описаният в двете книги образ на евреина е в състояние да предизвика пряко и косвено чувства на обида у всеки евреин независимо от коя държава или епоха е. Те са унизителни и опозоряващи по много различни начини чрез редица детайли от живота на евреите като цяло. Образът на евреите в двете произведения се идентифицира и в пряко, и в косвено предназначение или потенциален резултат за предизвикване на срам, позор, обида или унижение. И в двете произведения съществува отричане и омаловажаване на Холокоста. Подлага се на съмнение представата за Холокоста като за епохално и изключително по мащабите си насилие над еврейския народ. Създава се впечатлението, че Холокостът е мит или измислица, който е създаден от световна еврейска конспирация. Книгите отричат като нереално събитието и го омаловажат на фона на загиналите от християнски културни общности (във Втората световна война), които са представени като жертви на един друг и вече „по-истински“ Холокост. Двете произведения насаждат, подбуждат и проповядват враждебно отношение, омраза и ненавист към определени групи от хора, на първо място към представителите на еврейската общност. От друга страна, книгите внушават и вменяват у читателя с еврейски произход унижение, позор и срам.
Сидеров не е благоволил да изкаже становище по същество по повод сигнала. В писмо до КЗД само написал, че не следва да предприема каквито и да е действия поради изтичане на мандата на членовете ú. Това е противно на становище на Върховния административен съд, според което и след изтичане на мандата решенията на КЗД са законни. Първоначално Софийска градска прокуратура отказва образуване на досъдебно производство за престъпления по НК - за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология; за проповядване на омраза и подбуждане към насилие, основано на етническа принадлежност чрез слово, печат или друго средство на средствата за масова информация, при които се предвижда до 3 години затвор и до 10 000 лева глоба. Според СГП липсва пряк умисъл или специална цел, книгите били израз на личното мнение на автора. Комисията за защита от дискриминация обаче изпрати материалите по преписката до СГП за образуване на или отказ от образуване на наказателно производство и изпрати копие от решението до главния прокурор, председателя на комисията по правата на човека в парламента и до премиера Бойко Борисов. В тази му част решението не подлежи на обжалване.
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша