ВКС върна дело срещу Вальо Топлото заради пропуски

Юлиан Христов 29 май 2013 в 17:37 2497 0

 Валентин Димитров-Вальо Топлото   Снимка   Сергей Антонов
Валентин Димитров-Вальо Топлото Снимка Сергей Антонов

Върховният касационен съд (ВКС) върна за ново разглеждане делото срещу бившия шеф на „Топлофикация – София“ Валентин Димитров-Вальо Топлото.

На първа инстанция Валентин Димитров получи 14 години затвор по обвинения за присвояване на близо 6 млн. лв. от проведени обществени поръчки в дружеството. На втора инстанция обаче той беше оправдан.

Върховният съд прецени, че процесът на втора инстанция се е развил в погрешна посока като е опорочено участието на вещо лице в процеса. Експертът, който е трябвало да даде становище по технологията на проведените обществени поръчки, е бил необективен и предубеден. Той е бил назначен от съда по препоръка на един от адвокатите на подсъдимите, като преди това защитникът се е срещал с него и го е помолил да поеме случая.

Съдиите смятат, че Валентин Димитров заедно с другите подсъдими в процеса, които са били в управата на дружеството, съзнателно са пренебрегнали Закона за обществените поръчки (ЗОП), което е позволило да се облагодетелстват с пари на дружеството.

ВКС се съобразява изцяло с аргументите на прокуратурата, която протестира оправдателната присъда. Според прокурорите предходната съдебна инстанция е пренебрегнала анализа на доказателствата, „които безспорно говорят, че действията на подсъдимите са били насочени към избягване прилагането на правилата за обществени поръчки“. Според прокуратурата нарушенията в обществените поръчки ставали като се разбивали цели неделими изделия на части, за да се постигне цена под праговете за обществени поръчки. Извършвано е прикриване на реалните доставки от една и съща фирма чрез използване на подставени фирми, които не са извършвали абсолютно нищо друго освен да подписват и подпечатват документи, изготвени от служители на „Топлофикация“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови