СГС отмени 5-годишната присъда на Вальо Топлото

OFFNews 22 декември 2011 в 19:03 3379 0

Владимир Димитро-Вальо Топлото, снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Владимир Димитро-Вальо Топлото

Днес Софийски градски съд отмени присъдата от 5 години затвор на бившия изпълнителен директор на столичната „Топлофикация“ Валентин Димитров, по-известен като Вальо Топлото.

Магистратите от градски съд са отменили изцяло решението на Районния съд и са върнали делото на районната прокуратура. В мотивите си съдебният състав посочва, че обвинителният акт срещу Валентин Димитров има недостатъци, които трябва да бъдат отстранени, но също така открива и нарушения в работата на първоинстанционния съд.

Вальо Топлото бе осъден през 2008 година за това, че в качеството си на управител на фирмата "Про марк" ЕООД не е декларирал пред БНБ сделки за над 10 млн. лева.

Районният съд оправда Димитров по всички останали обвинения, които прокуратурата му повдигна - отново за нарушения на валутния закон. Димитров има още две присъди. Миналия декември Софийският градски съд го осъди на 3 години затвор за безстопанственост. Прокуратурата поиска той да бъде осъден на 10 години лишаване от свобода заради неправомерно изхарчените от 2003 до 2006 г. 2 млн. лв. за рекламни материали и представителни разходи. Димитров бе похарчил близо 430 хил. лв. за синьо сирене, маслини и други скъпи храни, а служителка на дружеството е ползвана като чистачка в дома на бившия шеф на "Топлофикация".

Друго обвинение срещу него беше за сключване на договор с частна фирма, която да събира вземанията на "Топлофикация". По него обаче Димитров беше оправдан. През юни 2009 г. Вальо Топлото получи още 14 години и конфискуване на цялото му имущество по обвинение за източване на близо 6 милиона лева от "Топлофикация". Освен това Димитров беше задължен от Върховния административен съд да плати 1,4 млн лв. данъци. Налогът се дължи върху доходи, които Вальо Топлото е получил от покупки и продажби на ценни книжа в спестовна каса в Куфщайн, Австрия, които не е декларирал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови