ВКП върна разследване за смъртта на дете отпреди 6 години

Юлиан Христов 21 май 2012 в 12:41 1243 0

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата върна разследването за смъртта на 15-годишната Анета от Дома за деца и младежи с умствени увреждания в Стража. Вече шеста година по случая няма виновен, а заради липсата на виновни Българският хелзингски комитет (БХК) даде страната на съд в Страсбург.

Момичето умира през 2006 г. от перфорация на стомаха след поглъщането на около 4 кг отпадъци. В болницата при операция от тялото на Анета изваждат 25 стелки за обувки, 8 парцала, 3 дунапренени гъби, 6 чорапа, 3 парчета хартия и 3 камъка с големина 3-4 см.

Случаят е върнат за ново разследване, цялата документация по случая е изискана от Окръжната прокуратура в Търговище, която първоначално е поела случая през 2006 година. Според прокуратурата има още какво да се изясни по отношение на това как е осъществяван надзорът на децата в дома и как са работили екипите в болницата, където е направена диагностиката и операцията на детето. Ще бъде поръчана и нова съдебно-медицинска експертиза, която да бъде изготвена от лекари от София. До момента не е ясно дали са запазени откритите в тялото на детето отпадъци, коментираха от прокуратурата. Наличието им е отбелязано в епикризата, като за тях са разказали и служители на болницата. От прократурата обаче не обясниха дали липсата на тези веществени доказателства ще попречи на разследването.

Възможно е за това да бъде поиската и ексхумация на тялото, обясниха от прокуратурата.

За момента остава неясно в какъв период от време детето е погълнало въпросните предмети и какъв е бил надзорът над него.

Прокурор Тонева призна за грешки в разследването по случая. По думите ѝ вина за прекратеното разследване и това, че няма повдигнати обвинения, носи Върховната касационна прокуратура (ВКП), но в частност и всички прокурори, които са разследвали случая на три инстанции. „Отчитаме го като грешка на ВКП, която е поела случая като последна инстанция. Грешката е и на прокурорите, които са се произнесли по случая“, каза тя.

От думите на зам.-главния прокурор стана ясно, че разследването е възобновено, но не защото държавата е дадена на съд в Страсбург. Галина Тонева обясни, че прокуратурата работи с БХК от дълго време и благодарение на организацията се е стигнало до новото разследване на случая. Тонева обаче не обясни защо, въпреки доброто сътрудничество с комитета, държавата все пак е дадена на съд по този случай.

Тонева обясни, че по нейни наблюдения, прокурорите в страната продължават да проявяват „консерватизъм“ по отношение тълкуването на закона. Според нея е необходим и творчески подход, както и по-голяма откритост на институцията, която да може да сътрудничи с неправителствени организации като БХК. По думите й по този начин възможностите на прокуратурата се увеличават и тя има възможност да поправя грешките си. „Още работим в посока да разчупим нашето мислене“, обясни тя.

Прокуратурата продължава да работи и по останалите повече от 20 подобни случая в социални домове. Проверката стартира още през 2010 година. Разследването при тях е трудно, защото при повечето случаи няма запазена документация. По тези дела все още няма резултати и повдигнати обвинения. „Ние сме отворени за взаимодействие с неправителствения сектор, за да не се говори само за скандалната страна на тези случаи. Опитваме да преодолеем грешките с помощта на медиите и неправителствения сектор“, обясни Тонева.

Анета е родена през 1991 година. Постъпила е в дома през 2002 година, като е настанена в отделението на децата с най-тежко състояние. На 26 септември 2006 година състоянието на детето се влошило, заради което тя е пратена при личния си лекар. Той веднага предписва хоспитализация в болницата в Търговище, където момичено претоява до смъртта си на 7 октомври. Детето е претърпяло спешна операция, която обаче не успява да спаси живота й.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!