Вигенин съвсем се обърка с казуса „Хизбула“

06 юни 2013 в 18:54 5505 7

Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив
Кристиан Вигенин. Снимка: БГНЕС/архив

Изказването на външния ни министър Кристиан Вигенин, че България не разполага с категорични доказателства за участието на ливанската организация „Хизбула" в атентата в Бургас предизвика серия от публикации в световната преса.

Почти година, след като бомба в автобус на бургаското летище в България уби петима израелци и шофьор, новото българско правителство се опитва да отмести вината за нападението от „Хизбула”, пише “Ню Йорк Таймс”.

Изказването на Вигенин идва, докато Европейската комисия води дебат дали да определи „Хизбула” за терористична организация и след признанието на движението, че оказва обширна подкрепа за Башар Асад в Сирия.

България се дистанцира от обвиненията, които отправи преди няколко месеца, че „Хизбула” стои зад атентата на нейна територия. Това усложнява усилията на Великобритания за включване на ливанското движение в черния списък на ЕС, пише вестник "Йединот ахронот”.

България отказва да определи „Хизбула” като терористична организация, отбелязва и израелският вестник „Аруц Шева”.

В четвъртък министърът на външните работи Кристиан Вигенин се опита да изглади недоразуменията след интервюто му пред БНР, като заяви: „България не е ревизирала позицията си за терористичния акт на летище Сарафово“.

България е готова да се присъедини към консенсусно решение на ЕС и наша отговорност е да представим още по-солидна основа за това. В тази връзка поисках ускоряване на процеса на събиране на допълнителни доказателства от наши чуждестранни партньори, от които е поискано правно съдействие, заяви външният министър по време на срещата си с ирландския посланик Джон Роуан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови