Венцислав Лаков: По-вяла и скучна кампания не съм виждал

Нели Чолашка 10 май 2013 в 13:43 3231 6

Венцислав Лаков
Венцислав Лаков

Един от най-големите форуми – OFFRoad-Bulgaria.com, който е част от OFFMedia, даде възможност на тези свои редовни участници, които ще се кандидатират за депутати, да представят визията си в специална дискусия с другите участници във форума.

Въпреки че броят на Форума, които са се кандидатирали в листите на най-различни партии, е много по-голям, само двама се престрашиха да си го признаят.

Единият е Стефан Шопов – водач на листа на партия “Кауза България” в Пазарджик, с който пуснахме интервю вчера. 

Днес публикуваме интервюто с Венцислав Лаков – водач на листите на “Атака” в Ловеч и Враца и бивш журналист.

Как ще коментирате предизборната кампания за този вот?

И като журналист, и като политик мога да кажа, че тази кампания не прилича на нито една от досегашните кампании. Това, което е характерно за нея, е, че няма никаква битка на идеи. Бившите управляващи буквално се скриха. Няма лидерски дебати, няма дебати между водачи на листи в регионите. Аз водя две листи - във Враца и в Ловеч, и не се случи с опонентите ми да застанем и да кажем на хората кой за какво се бори. Просто се скриха - Тотю Младенов (ГЕРБ) го няма, Янаки Стоилов (БСП) ходи по своя програма. Нямаше и една медия, която да ни събере. Единствено се засякох с Асен Агов (ДСБ) в Козлодуй, където направихме някакъв опит за дебати. Там ГЕРБ, БСП и ДПС бяха представени от  втори и трети в листата - хора, които нямат шанс да влязат в парламента. 

На какво се дължи тази липса на дебати в кампанията?

Няма какво да кажат, страх ги е. Нека да припомним случая с кандидат на ГЕРБ, който замериха с яйце. Той се отърва само с цицина и лека уплаха. Другите явно са по-страхливи от него. Много вяла, много скучна и демотивираща кампания. Хората също не се интересуват много-много. Искат промяна, но не получават алтернатива. 

Във форума OFFRoad-Bulgaria дадохме възможност да се задават въпроси на кандидат-депутатите, които са членове на форума. Имаше ли специфични въпроси, които да са свързани с офроуд?

Очаквах такива въпроси, но за съжаление не получих. Тук е поводът да кажа, че всички шофьори във Врачанска област могат да се смятат за членове на офроуд обществото, защото пътищата във Врачанско са дупка до дупка. Страхотия е - проходими са само за джип или АТВ. Те зорлем са членове на офроуд обществото, принудени са.

От членовете на форума обаче нямаше специфични въпроси, а има доста, които могат да се поставят. Например толкова ли е страшно и трябва ли да се ограничава карането на мотори в горите, защото в момента има ограничение. Лично за мен големият законодателен парадокс, който не успях да поставя като въпрос в предходния парламент, защото се разпадна предсрочно, е рак или риба е АТВ-то. Според закона АТВ-то се води лек автомобил - четириколесно моторно превозно средство. По тази логика може да се кара без каска, защото караш лека кола. Ако си с лек автомобил обаче, трябва да имаш аптечка, светлоотразител, жилетка и триъгълник, които няма къде да завреш в АТВ-то, и винаги си в кофти положение, ако те спре катаджия, който може да се заяде или за каската, или за другите неща.

"Атака" на какво заложи в кампанията си?

Цялата кампания на "Атака" минава под мотото "православна солидарност". С парите, които имаме от държавната субсидия, а припомням, че половината от тази субсидия беше открадната от ГЕРБ чрез купените депутати, се стремим да помогнем на хората в крайна нужда. Вчера бях в Козлодуй, където направих дарение за дневен център за деца аутисти. Купихме и подарихме интерактивни комплекти, с които децата да могат да кажат какво искат посредством символи и знаци. Към тях има и дискове, които обясняват методиката. Подарих на една много закъсала баба хладилник. Тази жена живее в Ловеч и отглежда 4-годишната си внучка, майката е психично болна. Живеят в крайна нищета и понеже хладилникът е излишен, ако е празен, напълнихме го. На един 83-годишен мъж подарихме бойлер, защото той се грижи за парализираната си жена, а нямат топла вода. Техният бойлер е изгорял преди години. Другото, с което помогнахме, е пак една много тежка история - момче от врачанското село Баница е работело в кариера, собственост на гърци, но при трудова злополука губи единия си крак. Гърците не плащат никакво обезщетение, дават му някакви пари, които са ей така да не е без хич. Адвокатската кантора на Явор Нотев пое юридическата защита и отидохме с адвокат в гръцката фирма. Сега предстои сключване на споразумение и момчето да получи едно справедливо обезщетение, което е в стотици пъти повече от това, което са му платили. 

Исканията на "Атака" са исканията на хората, които бяха на улицата. Ние сме ги изказали още през 2005 г. - при създаването на партия "Атака". Те са да се разтрогнат договорите с ЕРП-тата, рязко повишаване на доходите и то сега - в рамките на една година е напълно възможно - минималната заплата да стане 1000 лв., минималната пенсия да стане 500 лв. 

Откъде пари за такова увеличение на доходите, от по-високи данъци ли?

Най-често задаваният въпрос е това как ще стане. Ще стане, ако се изпълни програмата на партия "Атака". Схематично казано ще се случи чрез спиране на източването на пари от държавата, което 23 години съсипва държавата. В продължение на 23 години България се източва от чужди монополи и наши. Източва се от големи компании, от дадени на далавера концесии. Само от природните богатства, например златото, се изнасят 5 млрд. лв. годишно. Ограбват ни големите търговски вериги, те също изнасят в порядъка на 1-2 млрд. лв. Ограбват ни ЕРП-тата, телекомуникационните компании. Ако всички те се върнат в български ръце и печалбата остава в България и се завърти тук, това би съживило икономиката. Като добавим държавна протекция за българския бизнес, а не за турските фирми, които строят автомагистрали, това е още едно перо. Като съкратим Калинките, които в момента са 720 хил. в държавната администрация и се съкратят поне наполовина с въвеждането на електронно правителство, ето още едно перо. Като съкратим огромните разходи, като тези за мисията ни в Афганистан - 60 млн. лв. годишно, плюс разни ратификации за присъединяване към разни безумия. По тях плащаме тук 5 хил. лв., там 10 хил. евро. Тези неща трябва да се спрат. Протекциите за българския бизнес трябва да са такива, че да имаме високотехнологичен продукт, да стимулираме интелектуално производство. 

Какви са прогнозите ти за след изборите, какво правителство ще имаме?

Ясно е, че нито една партия няма да може да състави правителство. Т. нар. програмно правителство ще е нещо по-лошо от Тройната коалиция, всеки ще дърпа към себе си. На следващия парламент съвсем няма да му е лесно да отговори на исканията на хората, които излязоха тази зима на улицата. Очаквам нови масови протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови