Цветанов може да отърве ареста със 100 хил. лв. гаранция

03 юни 2013 в 10:11 2893 6

Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата още не е преценила каква мярка за неотклонение да наложи на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който трябва утре доброволно да свали имунитета си.

Арест или парична гаранция от близо 100 000 лева очакват бившия министър, съобщава в. "Стандарт", като се позовава на свои източници от прокуратурата.

Заради скандала с подслушванията в МВР и безразборното използване на мобилната техника за подслушване, получила прозвището "цецомобили", Цветанов ще се превърне в обвиняем. В края на април прокуратурата констатира, че в качеството му на вътрешен министър, той не е упражнявал достатъчно контрол върху служба СДОТО, където са извършвани незаконни подслушвания. Бивши служители от службата за подслушвания в МВР признали пред прокурори, че Цветанов е издавал устни заповеди за подслушвания, които не са извършвани по законния ред. 

Очаква се веднага след като подаде заявление за отказ от имунитета си във вторник, Цветанов да бъде повикан в Националната следствена служба (НСлС), за да му бъде повдигнато обвинение. Тогава се очаква да му бъде наложена и мярка за неотклонение. За да се стигне до арест, прокурорите трябва да имат неопровержими доказателства за тежко престъпление. Паричната гаранция, с която той може да откупи свободата си, ще бъде определена в зависимост от имотното му състояние, като прокурорите са преценили, че 100 хил. лв. е най-адекватната в този случай гаранция.

В момента разследването е блокирано напълно заради имунитета на бившия вътрешен министър. Цветанов няколко пъти заяви, че ще даде доброволно имунитета си, но когато той беше поискан от Сотир Цацаров бившият министър обяви, че ще се остави в ръцете на прокуратурата едва след като се върне от визита в Брюксел. Миналата седмица Цветанов каза, че ще позволи доброволно сваляне на имунитета му на 4 юни

"Невинен съм и в крайна сметка истината винаги излиза. Още по време на кампанията заявих, че ще сваля имунитета си и го направих още в първия ми работен ден като депутат. Никога не съм си и помислял да разпореждам каквото и да било действие като вътрешен министър, което да противоречи на закона, защото винаги съм се водел само и единствено от него и интересите на държавата и гражданите", коментира Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!