Прокуратурата поиска имунитета на Цветанов (обновена)

Елица Мартинова 30 май 2013 в 08:10 4970 1

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска сваляне на депутатския имунитет на бившия вътрешен министър и народен представител от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров преди заседание на Висшия съдебен съвет.

В секретното деловодство на Народното събрание е внесено искане за даване на разрешение от страна на парламента за започване на наказателно преследване спрямо Цветанов.

В искането е визирано конкретно обвинение - за бездействие, в резултат на което е допуснато подчинени нему длъжностни лица да извършват престъпление. Визират се директори на СДОТО, обясни Цацаров.

След като имунитета на Цветанов е свален, ще му бъде повдигнато обвинение за престъпление по служба заради драстичните нарушения при подслушването. Един от козовете на обвинителите е заповед за организация на мобилните станции с подслушвателна апаратура, издадена от служебния вътрешен министър Петя Първанова. Тя е написана, след като стана ясно, че „Крайслер” за подслушване пътува из София, а по документи трябва да се намира в гаража.

Според прокуратурата това означава, че докато Цветанов е оглавявал МВР в ресора му не е имало ясен регламент за употребата на СРС-та, което е довело до редица злоупотреби.

Ексминистърът ще стане петият обвиняем по делото за незаконното подслушване. Сигнала за нерегламентираната употреба на СРС-та бе подаден от лидера на БСП Сергей Станишев.

В първия пленарен ден на 42-то Народно събрание Цветанов заяви, че е готов да се откаже от имунитета си, но никой не му е поискал депутатската протекция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!