Прокуратурата: Цветанов е извършил престъпление

Юлиан Христов 30 април 2013 в 15:55 6373 24

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е извършил престъпление, като не е упражнил контрол върху използването и прилагането на специални разузнавателни средства. 

Тази констатация направи прокуратурата, по повод скандала с мобилната техника за подслушвания на МВР, станала по-известна като "цецомобил".

От Софийска градска прокуратура днес съобщиха, че наказателното производство срещу четиримата служители от СДОТО, които първоначално бяха обвинени за нерегламентирано използване на техниката за подслушване, е прекратено, за което е издадено прокурорско постановление.

Основанието за спиране е, че в хода на разследването срещу четиримата служители са събрани достатъчно доказателства за извършено престъпление от Цветанов. В качеството му министър на вътрешните работи, той съзнателно е допуснал неговите подчинени от службата за подслушване на МВР - Иванов, Костов и Кацаров да извършат престъпления - злоупотреба с власт и служебно положение. 

По-рано през деня главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че проверката за незаконните подслушвания няма да приключи само с кръга на четиримата обвинени, като по този начин не изключи възможността да има още обвиняеми по казуса. 

За момента наказателното производство срещу Цветанов е спряно, тъй като към настоящия момент той се ползва с имунитет, в качеството му на кандидат-депутат. В Изборния кодекс не е предвидена процедура за снемане на имунитет на кандидат за народен представител.

След обявяване на резултатите от изборите, прокуратурата ще прецени дали е отпаднал имунитетът на Цветанов или ще са налице основания главният прокурор да поиска от парламента да му позволи наказателно преследване срещу Цветанов, в качеството му на избран депутат. 

На 23 април прокуратурата повдигна обвинения на четирима души от Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) в МВР, заради скандала с незаконните подслушвания. Сред обвинените е и Радко Димитров, станал популярен като Радко Отвертката. Шефът на 4-и отдел в Специализирана дирекция за оперативно-технически операции (СДОТО) беше обвинен за по чл. 287 а, т. 2 НК. Текстът касае унищожаването на записи.

Прокуратурата повдигна обвинения и на бившите директори на СДОТО от 2009 година насам Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов затова, че като директори на СДОТО-МВР не са изпълнили задълженията си по служба, от което са настъпили тежки последици. Обвиненията към тях са за злоупотреба с власт и служебно положение. Сергей Кацаров има и второ обвинение – за съставяне на документи с невярно съдържание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!