Цветанов иска съвет за превенция на престъпността

Юлиан Христов 30 юли 2012 в 15:49 1457 1

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов представи днес нова идея за справяне с престъпността - той предлага създаването на национален съвет, който да функционира като свързващо звено между съответните ведомства, местната власт и неправителствения сектор.

Идеята предвижда новата структура ще организира изготвянето на проучвания и периодични доклади, които да показват равнището и тенденциите на престъпността в страната. Ще се анализират съществуващите практики и ще се правят препоръки към компетентните органи за въвеждането на мерки за превенция на престъпността. Съветът ще предлага на Министерския съвет да разработва документи по проблемите на превенцията на престъпността и при необходимост ще предлага на Министерския съвет промени в действащата национална стратегия по превенция на престъпността.

Председател на съвета ще бъде самият Цветанов, а негови членове ще бъдат главният секретар на МВР, директорите на "Националната полиция", на Института по криминалистика и криминология, ректорът на Академията на МВР, зам.-министри на правосъдието, на труда и социалната политика, на образованието, на културата и на спорта.

В съвета ще влизат още ръководителите на Агенцията за закрила на детето, Националния център по наркомании, Националната комисия за борба с трафика на хора, Агенцията за социално подпомагане и на Националното сдружение на общините.Да бъде създаден национален съвет за превенция на престъпността, предлага вътрешният министър Цветан Цветанов.

Идеята е съветът да провежда през годината най-малко едно заседание, на което приема доклада за дейността на НСПП за предходната година и годишния план за изпълнение по националната стратегия за превенция на престъпността за предстоящата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews