Цветанов осъден в навечерието на евродоклада

Юлиан Христов 17 юли 2012 в 19:39 2733 3

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) осъди вътрешния министър Цветан Цветанов за бездействие по служба.

Това е поредният скандал с Цветан Цветанов в навечерието на оповестяването на доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи.

Той е осъден от ВАС за това, че за последните две години не е издал заповед за осигуряване на храна и напитки за полицаите и пожарникарите, които работят при опасни за здравето условия. Присъдата е министърът да свърши работата си като издаде съответните заповеди.

Жалбата срещу министъра е подадена от Владимир Алексиев и Добромир Добрев от Синдикалната федерация на служителите в МВР срещу неоснователно бездействие на министъра на вътрешните работи, изразяващо се в неиздаване на заповед за определяне на размера, условията и реда за предоставяне при отпускане на безплатна предпазна храна при извършване на дейности, свързани с вредни за здравето последствия.

Съдът се позовава на измененията в Закона за МВР, според които на служителите, които работят при специфични условия и рискове за живота и здравето, се осигурява безплатна храна, а на служителите, работещи на смени, се осигуряват ободряващи напитки.

Размерът на сумите и доволствията се определят всяка година с акт на министъра на вътрешните работи, което обаче не било направено за миналата и тази година. "Въпреки представените доказателства за назначаване на работна група за изготвяне на заповед и определения срок до 15.06.2012 година, пред съда не са представени доказателства /а именно издадена заповед на министъра на вътрешните работи/ до приключване на делото", се казва в мотивите на съда.

Тъй като не е издал такъв акт, съдът определя това като бездействие от страна на министъра и го осъжда "да изпълни задължението си по чл. 204, ал. 3 и ал. 6 от ЗМВР в двумесечен срок от влизането на решението в законна сила, като издаде заповеди за безплатна предпазна храна и тонизиращи напитки за 2011 за 2012 година".

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews