Цветанов бил подготвен за новите обвинения

24 юни 2013 в 16:21 2493 4

Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов
Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов бил подготвен за новите обвинения, които прокуратурата има намерение да му повдигне. 

По-рано днес стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от парламента имунитета на Цветанов по ново дело срещу него за това, че осуетил разследване.

По-малко от час, след като прокуратурата съобщи новината, Цветанов обяви пред журналисти, че вече е подписал съгласието си да даде имунитета си. Той обаче само чакал да види дали искането на прокуратурата е внесено. „От медиите разбрах, че има второ искане за снемане на имунитета ми за период някъде около 2009 година, относно искане за прилагане на СРС-та, нямам спомен за конкретния случай. Когато се докладват исканията за прилагане на СРС-та, директорът на СДОТО, заедно с главния секретар, започваме да решаваме какво да правим и как да се прилагат тези СРС-та”, обясни Цветанов.

Той побърза да се защити от нападките на прокуратурата, като заяви, че има случаи, когато повторно прилагане на СРС, преминава над законно установения срок от 180 дни и тогава "независимо, че има всички разрешения, ние пишем, че не е възможно." По конкретния случай, при който той спрял подслушването по разследване срещу шефа на РЗБОП Велико Търново Орлин Тодоров, Цветанов обясни, че лично той е съдействал за арестуването му по-късно. 

Тодоров е сочен за един от приближените до бившия министър. Той беше арестуван при операция на МВР през март 2011 г., след което стана и подсъдим. Въпреки това той не беше уволнен дисциплинарно, а се пенсионира с полагащите му се заплати накуп, припомня Mediapool. В момента Орлин Тодоров е подсъдим на първа инстанция за разгласяване на държавна тайна и за злоупотреба със служебно положение. Според обвинителния акт той е информирал системно близкия си приятел – бизнесмена Петър Христов, за хода на знакови разследвания, като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за "бебето във фризера".

От прокуратурата по-късно дадоха подробности по разследването срещу Цветанов. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че по случая с осуетеното от Цветанов разследване, свидетелствали бивши и настоящи служители на МВР. Те са сигнализирали за това, че в конкретния случай е разпъван чадър, като за тези свои твърдения те са уволнени от работа. Цветан Цветанов е бил длъжен да издаде разпореждане за подслушването на Тодоров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки