Цацаров отваря отново случая с "бебето от фризера"

23 май 2013 в 12:06 1865 2

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив
Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС, архив

Прокуратурата започва проверка по случая с огласяването на СРС от разговори на лекари от Горна Оряховица, станал по-известен като "бебето от фризера".  

Това обяви днес пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров. Обект на проверката е дали за прочитането на СРС-та от парламентарната трибуна бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е имал писмено разрешение от наблюдаващия прокурор. Прокуратурата проверява дали е имало писмено разрешение или разрешението е било устно, уточни Цацаров. Ако се установи, че такива разрешения има, тогава ще се извърши проверка дали въпросното разгласяване е било за целите на наказателното производство, стана ясно от думите на главния прокурор. 

Лекарите от Горна Оряховица бяха обвинени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който от трибуната на парламента през 2010 година обяви, че са умъртвили новородено. Цветанов изчете разсекретени записи от разговори на докторите, от които ставало ясно, че бебето е родено живо, но хвърлено във фризера. “Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”, каза тогава Цветанов пред депутатите.

На 14 април обаче прокуратурата обяви, че разследването срещу медиците е прекратено поради липса на доказателства за извършено престъпление. Докторите веднъж вече бяха оневинени от деветорна медицинска експертиза, която доказва, че бебето е мъртвородено.

За изчитането на СРС-та Цветанов се оправда с бившия главен прокурор Борис Велчев. Цветанов обяви, че огласяването на съдържанието на разговорите, станало след съгласуване с обвинител №1 по това време. "Бях в Брюксел, когато се започнаха политическите говорения за полицейщината и за тази проверка, която извършваха колегите от Областната дирекция във Велико Търново съвместно с прокуратурата. Когато имаше едно внушение, което се правеше за полицейщина, за репресия спрямо лекари, единият, мисля, че беше даже политическо лице, тогава разговарях с главния прокурор и взехме решение да започнем процедура по декласифициране на тази информация, която е свързана със СРС-та. Минахме по цялата тази процедура по едно и също време - аз в парламента, окръжният прокурор на Велико Търново пред медиите прочетохме тези СРС", обясни в сутрешния блок на bTV Цветанов.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!