Прокуратура оневини медиците за "бебето от фризера"

Юлиан Христов 14 май 2013 в 15:56 4563 8

Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив
Цветан Цветанов Снимка: БГНЕС, архив

Прокуратура прекрати разследването срещу лекарите от горнооряховската болница по скандала придобил популярност като "бебето от фризера".

Лекарите бяха обвинени от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който от трибуната на парламента през 2010 година обяви, че са умъртвили новородено. Цветанов изчете разсекретени записи от разговори на докторите, от които ставало ясно, че бебето е родено живо, но хвърлено във фризера. "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", каза тогава Цветанов пред депутатите. 

Докторите веднъж вече бяха оневинени от деветорна медицинска експертиза,  която доказва, че бебето е мъртвородено. 

От Великотърновската окръжна прокуратура съобщиха във вторник, че досъдебното производство по случая е прекратено поради липса на престъпление

"Свидетелските показания, информацията, придобита със СРС от друго досъдебно производство, и заключенията на първоначалната съдебно-медицинска експертиза и допълнителната деветорна съдебно-медицинска експертиза, водят до извод, че плодът на свидетелката Б.Т. след израждането му е бил в състояние на висока мозъчна смърт, но е проявявал жизнеподобни признаци. Лекарите погрешно са възприели плода като живороден, без да преценят, че се касае за имитация на жизнена дейност", коментират от прокуратурата.

Записването на процеса като аборт, а не като раждане и неизпращането на трупа на бебето за аутопсия, също не могат да бъдат определени като престъпление, тъй като не се касае за живороден живороден човешки организъм. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови