Таксиджии ще сигнализират за бедствия и аварии в София

Вероника Шербанова 08 март 2013 в 14:09 1572 0

Дипломатически джип и такси се блъснаха в Студентски град. снимка:БГНЕС
Дипломатически джип и такси се блъснаха в Студентски град. снимка:БГНЕС

Таксиджии ще сигнализират за бедствия и аварии в София. Това предвижда споразумение между Столична община и Националния съюз на превозвачите, подписано в петък.

Едно от най-полезните неща за организацията за справяне с бедствия и аварии, са тези над 5000 очи и уши, които са денонощно на територията на общината, обясни председателят на Съюза на превозвачите Румен Крумов. По думите му въпреки видеонаблюдението е добре, че таксиметровите шофьори могат на момента да дадат информация какво точно се случва в определена точка на София.

В нашата структура основно влизат такситата с отдавна изградена комуникация. Звеното „Аварийна служба“ към съюза разполага още с мобилни екипи с високопроходима техника, джипове, специфично оборудване, ATV-та, допълни Крумов.

Има много голям интерес от фирмите, които членуват в Съюза на превозвачите, особено от тези, които имат изградени аварийни служби, посочи Крумов. Това най-просто казано започва с екипи за репатриране на автомобили при ПТП, но те могат да бъдат ползвани за много други неща, каза председателят на съюза.

В началото на януари форумът OFFRoad-Bulgaria също подписа споразумение със Столична община за сътрудничество при кризисни ситуации. Според него при необходимост координационният център на общината да се свързва с представители на OFFRoad-Bulgaria, които ще помагат при бедствия евакуации и други кризисни ситуации.

Помощта е безвъзмездна, но при по-продължителни операции ще се покриват разходи за бензин и щети на доброволците, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

От името на форума споразумението подписа главният редактор на OFFNews Владимир Йончев. Той напомни, че Форумът съществува от 8 години и в момента има над 130 хил. активни потребители. OFFRoad-Bulgaria има мобилна спасителна група от 300 души в цялата страна, които са преминали различни курсове на обучение, както и радиолюбителска група, която има обхват и връзка на места, където мобилните оператори нямат покритие.

Доброволци от Форума помогнаха при наводнението в с. Бисер, както и при пожарите на Витоша и в Рила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews