София ще си сътрудничи с OFFRoad-Bulgaria при кризи (снимки+видео)

Нели Чолашка 09 януари 2013 в 14:50 5261 11

От името на форума документа подписа Владимир Йончев, който беше упълномощен от обществения съвет.Снимка: Сергей Антонов
От името на форума документа подписа Владимир Йончев, който беше упълномощен от обществения съвет.Снимка: Сергей Антонов

Форумът OFFRoad-Bulgaria подписа днес споразумение с кмета на София Йорданка Фандъкова за сътрудничество при кризисни ситуации.

От името на Форума документа подписа главният редактор на OFFNews Владимир Йончев, който беше упълномощен от Обществения съвет на Форума.

Подписаното споразумение предвижда при необходимост координационният център на общината да се свързва с представители на OFFRoad-Bulgaria, които ще помагат при бедствия евакуации и други кризисни ситуации.

"Споразумението е изготвено на база Закона за бедствия и аварии и така ще можем да разчитаме във всеки момент на тези достойни хора", коментира Фандъкова.

Тя напомни, че помощта е безвъзмездна, но при по-продължителни операции ще се покриват разходи за бензин и щети на доброволците.

"Никоя държава, дори и Швейцария, не може да си позволи да разчита само на държавния ресурс при бедствия и аварии. Благодарим на г-жа Фандъкова, че първа направи тази крачка и се надяваме други общини да я последват", каза Йончев.

Той напомни, че Форумът съществува от 8 години и в момента има над 130 хил. активни потребители. OFFRoad-Bulgaria има мобилна спасителна група от 300 души в цялата страна, които са преминали различни курсове на обучение, както и радиолюбителска група, която има обхват и връзка на места, където мобилните оператори нямат покритие.

Иван Клисарски припомни за помощта на Форумът при наводнението в с. Бисер, както и при пожарите на Витоша и в Рила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!