Световната банка към Дянков: Създавайте работни места, населението застарява

Николай Марченко 16 ноември 2012 в 12:02 1523 0

Световната банка: В България все по-трудно се започва бизнес.
Световната банка: В България все по-трудно се започва бизнес.

Бързо застаряващото население и намаляването на работната сила в България ще доведат до сериозен ръст на социалните разходи на държавата с още около 2.3% от сегашното ниво на БВП. Такава прогноза цитира регионалният директор на Световната банка (СБ) за Централна и Източна Европа и балтийските държави Питър Харолд, цитиран от БТА.

 Банкерът представи данни за развитието на икономиката на страните от Европейския съюз (ЕС) на конференцията "Златният растеж на България". От изявлението му стана ясно още, че според СБ трябва да има задълбочаването на политиките за стимулиране на най-младите и по-възрастните хора активно да участват на пазара на труда, за да бъде постигната 75% заетост към 2020 г. Според Питър Харолд докато работоспособната сила в по-богатите европейски държави и в Северна Америка се увеличава, в България тя рязко намалява. Очаква се след 50 години да се свие с цели 45%, са пресметнали експертите на СБ.

 Изчисленията на банката показват още, че за да се поддържат темповете на сближаване на България с останалите членки на ЕС, ще е необходим средногодишен ръст на производителността на труда от порядъка на 5.5%. През последните 10 години производителността на труда в България обаче расте с темпове от едва 2.5% - 4%, което е малко повече от старите 15 страни от ЕС - 15 (1.5%).

Статистиката обаче не е толкова оптимстична, тъй като в последните години производителността на труда в България се повишава и чрез спад в заетостта - безработицата се увеличава, но налице е и ръст на производството. Това означава, че в страната ни с все по-малко заети се постигат по-добри резултати, става ясно от анализа.

 Банкерът информира още, че през 2050 г. всеки пети, който излиза на трудовия пазар в България ще е от ромски произход. „Държавата може да направи много, за да станат тези хора продуктивни“, подчертаха от СБ.

Проблемите пред България са несигурната външна икономическа конюнктура, бизнес средата, както и нуждата от повече инвестиции в иновации и енергийно ефективни производства, констатира се в доклада на банката.

Според вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, взел участие в конференцията, основните проблеми пред България са три - ниските доходи на хората, следвани от демографската криза и енергийната зависимост на страната. „Държавата е направила изчисления, че ако се построят 120 детски градини в 10-12 града майките ще могат да се върнат на работа по-рано от крайния срок на платеното майчинство“, даде пример на решение финансистът номер 1.

Според него на по-ранна възраст в пенсия искат да излязат само служителите на Министерствата на върешните работи (МВР) и на отбраната (МО), защото могат след това да си намерят нова работа.„Възрастните хора, които искат да работят след навършване на пенсионна възраст, трябва да получат допълнителни стимули“, смята Дянков.

Сред рисковете за българската икономика е увеличаващото се разделение в развитието на Северна и на Южна България. Повечето големи инфраструктурни проекти, изграждани с европейско финансиране, са в южната част на България. „В следващия програмен период на ЕС целта ще бъде приоритетно да бъдат финансирани проекти в Северна България, както и изграждане на инфраструктурните връзки между двата региона“, увери Симеон Дянков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови