СУ е най-големият длъжник на „Топлофикация“

07 ноември 2012 в 15:33 1952 1

Софийският университет  Снимка: БГНЕС
Софийският университет Снимка: БГНЕС

Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) e най-големият длъжник на "Топлофикация" и единственият ВУЗ, който не погасява задълженията си.

За последните два отоплителни сезона Алма матер дължи 1,5 млн. лева на столичното парно, съобщи изпълнителният директор на дружеството Стоян Цветанов. В момента текат преговори с ръководството на университета за споразумения за разсрочено плащане. Целта е разходите да могат да се покрият до следващия отоплителен сезон.

Освен СУ още близо 70 000 клиенти изобщо не си плащат парното, т.е. не са внасяли пари за сметки поне през последните 3 години. Само те са натрупали 260 млн. лева дългове.

На прага на новия отоплителен сезон пред OFFNews от дружеството съобщиха внушително висок процент редовно плащащи абонати - 74. При по-детайлен разговор се оказа, че "Топлофикация" е възприела доста либерално разбиране за понятието "редовен клиент". В тези 74% се включват и хората, които не са плащали за топла вода през лятото, защото можело да отсъстват от столицата и да не им се разхожда за едната сметка. Самият шеф на парното Стоян Цветанов, цитиран от БГНЕС, съобщи, че 74% са хората със задължения 0 до 6 сметки.

До петък следобед в цяла София парното ще заработи, увери Цветанов. Всички ремонти по топлопреносната мрежа са приключили, няма никаква причина която и да е сграда на територията на София да не бъде снабдена, добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови