Биячите на лекари – не нападатели, а терористи

OFFNews 25 май 2013 в 17:33 4757 9

Д-р Мирослав Ненков

Това не са нападатели, това са терористи, заяви заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков по повод нападението над екип на Бърза помощ тази нощ.

Надявам се, че в най-скоро време ще бъдат приети тежки законови санкции за насилие над лекари, каза д-р Ненков.

Той припомни, че 41-ото Народно събрание прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, които предвиждат по-тежко наказание за нападение над медицински лица по време на изпълнение на служебните им задължения и изрази надежда, че новосформирания парламент ще приеме окончателно промените.

Заместник-министърът на здравеопазването представи хронологията на събитията около посегателството над медицинския екип.

Той подчерта, че линейката е поставила рекорд за пристигане на посочения в сигнала адрес като се е отзовала на мястото само за 5 минути.

В събота в 00:04 часа в Спешна помощ постъпва обаждане за пияно 15-годишно момиче с диабет и в безсъзнание.

В 00:05 часа медицинският екип потегля към посочения адрес в столичния квартал „Овча купел“.

В 00:09 часа, когато медиците пристигат на място, около 15 души, видимо употребили голямо количество алкохол, се нахвърлят върху екипа на Спешна помощ. Лекарят, медицинската сестра и шофьорът са свалени от линейката и повалени на земята с юмруци и ритници, каза д-р Ненков.

Той добави, че сестрата успява да подаде сигнал на тел. 112 за случващото се.

През това време пациентката, придружена от млад мъж, се качва в линейката. Шофьорът от спешния екип успява да се отскубне и по нареждане на лекаря потегля с момичето към „Пирогов“, каза д-р Ненков.

На адреса в „Овча купел“ остават лекаря и медицинската сестра, като на помощ им се отзовават 3 патрулни автомобила на полицията.

Момичето е настанено в токсикологията на „Пирогов“ с 4.32 промила алкохол.

Установено е, че преди години е било в преддиабетно състояние, но вече не се лекува и няма оплаквания. Към настоящия момент пациентката е в съзнание и е контактна, уточни заместник-министърът.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)