Станишев след като върна мандата: Няма да съм премиер и след изборите

27 февруари 2013 в 14:13 2407 2

Росен Плевнелиев и Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев и Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС

Няма да бъда премиер, дори и БСП за спечели изборите. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, след като върна мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев.

"Днес България е на колене. Фактите за финансовото състояние излизат наяве. Няма да бъде премиер, дори и БСП да спечели извънредните парламентарни избори. Отечеството ни е по-мило от партийния интерес. БСП ще бъде част от промяната, която народът иска. Ще го покажем с действия. Тоталната мизерия изкара хората на улицата. Властта за мен не е самоцел", заяви той.

Лидерът на БСП връчи на президента пакет от антикризисни мерки за неотложни действия, които трябва да бъдат изпълнени за излизане от създалата се ситуация в страната. 

Министерски съвет може по закон да вземе извънредни решения, за да намалят цената на тока, каза Сергей Станишев. „Трябва да има цялостно преосмисляне на формиране на цените на тока, но и като цяло на всички монополни цени. В предстоящата предизборна кампания БСП ще предостави на хората ясно виждане за социална промяна. Тази платформа приехме преди ескалацията на протестите, защото имаме нужда от такава промяна”, каза той.

Това е амбицията на БСП – не властта, а да променим нещата за доброто на хората и на нашата държава, посочи Станишев, преди да си тръгне.  

БСП от дни говори за спешни действия и решения, които трябва да приеме Народното събрание и не мога да разбера защо още се бавят. Парламентът трябва спешно да приеме решение за забрана за спиране тока на хората, да внесе успокоение, да вземе конкретни решения, че цените ще станат по-приемливи, продължи лидерът на социалистите. Министерският съвет може да вземе по закон извънредни решения, които да намалят цената на тока максимално бързо – законът го позволява.

В настоящата предизборна кампания БСП ще представи на хората ясно виждане за радикална промяна. Амбицията на БСП е да започне да гради нова социална България. "Не властта, а да променим нещата към по-добро за хората в нашата държава и като национална партия ще положим всички усилия за това. Ще дам всичко от себе си тази надежда, енергия, която изкара хората на улицата, да стане реалност, защото аз искам моята дъщеря да израсне в България, да остане да живее в България и да се гордее с това, че е българка", заяви още Станишев.

Президентът ще обяви утре в парламента датата на предсрочните избори посочи. Предстои президентът Росен Плевнелиев да връчи мандат на третата по големина парламентарна група – ДПС.

В петък в 14.00 часа в президентството ще се проведе първото заседание на Обществения съвет, в който ще бъдат включени представители на гражданските организации. Плевнелиев каза, че не изключва подобни съвети да има и във всички министерства от служебното правителство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!