Президентът връчва мандат на БСП

Юлиан Христов 27 февруари 2013 в 07:35 2313 2

Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плавнелиев ще връчи в 14.00 часа мандат за сформиране на правителство на втората по големина политическа сила в парламента - БСП.

Социалистите нееднократно заявиха, че нямат намерение да участват в кабинет с настоящото 41-во Народно събрание.

БСП иска да носи отговорност на базата на вота на избирателите, коментира лидерът на партията Сергей Станишев. Преди два дни той отхвърли предложението на премиера в оставка Бойко Борисов Социалистическата партия и ДПС да съставят правителство, което ще бъде подкрепено и от 20 депутати на ГЕРБ. По думите на Станишев механизмът за носене на управленческа отговорност са предсрочните парламентарни избори.

По време на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) лидерът на БСП настоя за спешни промени в Закона за енергетиката, които да позволят свалянето на сметките за ток. Ако БСП откаже да сформира правителство, мандатът ще бъде връчен в петък на ДПС.

Изходът от политическата и социална криза в България е в провеждането на предсрочни парламентарни избори. Това се посочва в становището на КСНС, прието с консенсус след 5-часовото извънредно заседание във вторник. За овладяване на кризата са необходими целенасочени действия на президента, на Народното събрание, на правителството в оставка и на местните власти, се посочва още в становището на КСНС.

Членовете на съвета се обединиха около идеята да бъдат направени спешни промени в Закона за енергетиката, които да направят възможно намаляването цената на тока и облекчаването на социалното положение на българите, както и да бъде наложен мораториум върху сделки на разпореждане и строителни дейности върху държавни и общински имоти на територията на крайбрежни плажни ивици и други.  

В обръщението си към нацията от парламентарната трибуна на 28 февруари президентът ще предложи конкретни решения на част от гражданските искания с ясни срокове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!