Специалисти: Домашното раждане помага на търговията с бебета

Вероника Шербанова 22 ноември 2012 в 16:16 2366 0

Домашно раждане, Снимка: sxc.hu
Домашно раждане, Снимка: sxc.hu

Планираното домашното раждане застрашава живота на новородените и предразполага към търговия с бебета, заявиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

При раждането в домашни условия бебето няма достъп до адекватна медицинска помощ от самото му раждане, а и преди това, коментира Пенка Георгиева от асоциацията. Не е ясно кой и как регистрира тези деца и никой не знае, че в този момент е родено бебе.

Възможно е бебето да бъде продадено или да бъде убито преднамерено или не, и на никого не може да бъде потърсена отговорност, допълни Георгиева.

Идеята за домашно раждане е част от една модерна вълна при младите хора за връщане към естественото и се основава на модерното на Запад желание на младите жени да раждат в домовете си, добави Георгиева в коментар към актуалната напоследък тема. 

Вместо да се връщаме към едни условия, подобни на тези в Африка, при които няма анестезия и липсва необходимата апаратура, е по-добре да помислим за подобряване на условията в болниците, каза председателят на Българската асоциация за защита на пациентите Пламен Таушанов.

Според него трябва да бъде направен регистър, който да включва всички бременни жени, всички раждания и децата до 1 година в България. По думите му така ще може да се проследят бременностите и състоянията на бебетата в периода, в който смъртността е най-висока. 

Трябва да бъде въведено адекватно информирано съгласие, което да включва поне 20 аспекта - присъствието на съпруга, използването на упойки и преминаването от един към друг вид раждане, добави специалистът. 

Възможно е също така да бъде възстановена предишната система за наблюдение от страна на акушерките - те да са наясно с бременността на дадена жена и да помагат за грижата за бебето, след като то се роди. Може да се въведе и право на избор на акушерка, която да присъства на самото раждане, подобно на избора на лекар и лекарски екип, допълни Таушанов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл