От първо лице: Аз родих вкъщи

Вероника Шербанова 20 ноември 2012 в 14:22 17550 94

Миглена Делчева, Снимка: Facebook
Миглена Делчева, Снимка: Facebook

Преди малко повече от седмица бебе почина при раждане в домашни условия. Случаят с избралата да роди в дома си 24-годишна жена от Бургас повдигна въпроса за правото на избор на жените за това къде да родят. 

В същото време Българският хелзинкски комитет заведе дело срещу страната ни, защото според закона българките могат да раждат само в болници. Медици могат да помагат на решилите да родят в дома си, само ако има някакви усложнения.

Разговаряхме с една българка, избрала да роди в домашни условия - Миглена Делчева. 

"Синът ми се роди през лятото на 2008 г. Докато бях бременна, се запознах подробно с всички медицински интервенции, които се правят рутинно в болниците. Проучих рисковете и показателите и реших, че за мен е най-безопасно да родя вкъщи", разказва Миглена Делчева.

Грубото отношение в болниците, нарушаването на правата на болните, рискът да получи физически травми я карат да избере раждането в домашни условия.

"Не се притеснявах, че ще трябва да се справя сама. По-скоро ме ужасяваше идеята да се наложи да постъпя в лечебно заведение", казва Миглена.

Бъдещите родители се опитват да намерят медицинско лице, което да им помага по време на раждането, но не успяват.

"Бяхме сами с бащата на сина ми. Цялото раждане продължи повече от две денонощия. Сменяха се активни и по-спокойни фази. Изпитвах физическо натоварване, но не и болка.

Можех да се движа и да заемам най-удобната за мен поза. Това според мен също помогна за това да не изпитам болка. Доверявах се на инстинктите си за позите, които избирах.

Самото раждане продължи 10 минути. Веднага взех сина си на ръце. Той издаде един малък звук и после се втренчи в мен. Седнах на дивана и започнах да кърмя детето си", разказва щастливата майка.

Миглена е убедена, че заради раждането вкъщи няма такова количество разкъсвания и травми, каквито би имала, ако беше родила в болница. Кървене също почти липсва. 

"Раждането на сина ми е едно от най-хубавите и зареждащи събития в живота ми. Помня всяка минута. Винаги, когато говоря за това, ме обземат радостта и щастието от онзи дълбоко личен момент", споделя тя.

Според Миглена Делчева никой няма право да препоръчва място за раждане на една жена. Тя трябва да се информира за всички възможности и след това да направи своя избор. Важното е да се чувства сигурна и защитена, уточнява тя.

"В България обаче това не се случва. Забранява се на медиците да помагат при планирано раждане извън болница. Така на практика изборът на жените се свежда до това в коя болница да родят. Така реално изборът зависи от финансовите възможности.

Малко жени избират да родят в дома си, защото знаят, че няма да получат акушерска помощ и се притесняват, че раждането няма да е безопасно за новородените и за тях самите", казва още младата жена. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки