От първо лице: Аз родих вкъщи

Последна промяна на 20 ноември 2012 в 14:22 14052 94

Миглена Делчева, Снимка: Facebook
Миглена Делчева, Снимка: Facebook

Преди малко повече от седмица бебе почина при раждане в домашни условия. Случаят с избралата да роди в дома си 24-годишна жена от Бургас повдигна въпроса за правото на избор на жените за това къде да родят. 

В същото време Българският хелзинкски комитет заведе дело срещу страната ни, защото според закона българките могат да раждат само в болници. Медици могат да помагат на решилите да родят в дома си, само ако има някакви усложнения.

Разговаряхме с една българка, избрала да роди в домашни условия - Миглена Делчева. 

"Синът ми се роди през лятото на 2008 г. Докато бях бременна, се запознах подробно с всички медицински интервенции, които се правят рутинно в болниците. Проучих рисковете и показателите и реших, че за мен е най-безопасно да родя вкъщи", разказва Миглена Делчева.

Грубото отношение в болниците, нарушаването на правата на болните, рискът да получи физически травми я карат да избере раждането в домашни условия.

"Не се притеснявах, че ще трябва да се справя сама. По-скоро ме ужасяваше идеята да се наложи да постъпя в лечебно заведение", казва Миглена.

Бъдещите родители се опитват да намерят медицинско лице, което да им помага по време на раждането, но не успяват.

"Бяхме сами с бащата на сина ми. Цялото раждане продължи повече от две денонощия. Сменяха се активни и по-спокойни фази. Изпитвах физическо натоварване, но не и болка.

Можех да се движа и да заемам най-удобната за мен поза. Това според мен също помогна за това да не изпитам болка. Доверявах се на инстинктите си за позите, които избирах.

Самото раждане продължи 10 минути. Веднага взех сина си на ръце. Той издаде един малък звук и после се втренчи в мен. Седнах на дивана и започнах да кърмя детето си", разказва щастливата майка.

Миглена е убедена, че заради раждането вкъщи няма такова количество разкъсвания и травми, каквито би имала, ако беше родила в болница. Кървене също почти липсва. 

"Раждането на сина ми е едно от най-хубавите и зареждащи събития в живота ми. Помня всяка минута. Винаги, когато говоря за това, ме обземат радостта и щастието от онзи дълбоко личен момент", споделя тя.

Според Миглена Делчева никой няма право да препоръчва място за раждане на една жена. Тя трябва да се информира за всички възможности и след това да направи своя избор. Важното е да се чувства сигурна и защитена, уточнява тя.

"В България обаче това не се случва. Забранява се на медиците да помагат при планирано раждане извън болница. Така на практика изборът на жените се свежда до това в коя болница да родят. Така реално изборът зависи от финансовите възможности.

Малко жени избират да родят в дома си, защото знаят, че няма да получат акушерска помощ и се притесняват, че раждането няма да е безопасно за новородените и за тях самите", казва още младата жена. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.11 2012 в 09:25

1. Дори и в момента има доктори и акушерки, които при разрешение биха асистирали домашни раждания и извънболнични раждания в родилни центрове, дори го предпочитат. Желанието им е основно за допълнително обучение, поради липсата на знания и опит.

2. Опитни специалисти имаме, които често напускат заради условията тук. Създаването на условия чрез урегулиране на извънболничната родилна помощ, ще даде възможност на кадърните и инициативни лекари и акушерки да се реализират упешно и БГ, а не да емигрират.

3. "физиологически има разлика между българките и холандките - видяла жабата, че подковават вола, та и тя си вдигнала крака" това е несериозно.

Благодаря, за споделеното инфо от Холандия: "Да споделя нещо от Холандия: в голям брой от случаите холандките раждат по болници, поради липса на средства. У нас поне раждането се поема като спешно състояние." Това силно подкрепя тезата, че болничното раждане като единствен вариант, води до монополно влошаване на условията и за родилките и за персонала. Статуквото тук е изгодно най-вече за болниците, за сметка на гражданите и специалистите. Затова и са налице процеси за домашно раждане и емиграция на специалисти.

29.11 2012 в 00:33

Три аргумента против:

1. Никой доктор (още по-малко акушерка) би рискувал да води раждане в домашни условия - просто липсва каквато и да е животоспасяваща апаратура. Такива раждания се водят само при липса на друга алтернатива.
2. У нас липсват достатъчно квалифицирани кадри. Това значи, че и да имаме такава нормативна база, няма как докторът да си заложи дипломата (вж. 1). Това е свързано с организация на здравната система, включително и достатъчен брой специалисти.
3. Разберете, че физиологически има разлика между българките и холандките. Това, че някъде по света се случва раждане без усложнения в домашни условия, не значи, че ще протече по същия начин и тук. "Видяла жабата, че подковават вола, та и тя си вдигнала крака." Да споделя нещо от Холандия: в голям брой от случаите холандките раждат по болници, поради липса на средства. У нас поне раждането се поема като спешно състояние.

И един коментар за оная от Бургас: става въпрос за сектанка, която е отказала дори преливане на кръв. В Бургас са особено активни "Свидетели на Йехова". Талибаните в България се активизират, без значение дали са мюсюлмани или християни.

28.11 2012 в 18:02

На моя скачаха. Разминах се с няколко натъртени ребра и ЖИВО бебе. В противен случай бебето се задушаваше.

28.11 2012 в 17:31

Пълни глупости! Раждала съм два пъти. Първото раждане започна нормално и впоследствие се усложни. Ако не бяха лекарите бебето нямаше шанс. Какво означава лошо отношение в болницата, с перо ли искат да ги галят? Не мога да разбера такива "майки", които рискуват живота на детето си, заради евентуални 2-3 груби думи в родилното.

24.11 2012 в 20:00

Човек трябва да е по-добре запознат с детайлите преди да говори.
Случват се по-тежки раждания където медицинско лице или някой с опит би помогнал и би бил нужен, но в общия случай, когато усложнения не се очакват, няма смисъл жените да раждат в болница сред не винаги доброжелателни и загрижени лекари и да им се прилагат една купчина процедури които вредят повече отколкото помагат, но се прилагат по единствената причина, че е бързо и удобно за персонала.

24.11 2012 в 08:05

Браво!

23.11 2012 в 23:50

Колко мъка има на този свят... взех че прочетох мненията (повечето).

Повечето изказали се са не само основани единствено на личния си опит, но честно казано и доста некомпетентни. Липсва каква да е реалистична представа за естествено/вагинално раждане. Темата за раждане вкъщи не е свързана нито с асистирано раждане, нито с хирургическа/анестезиологична намеса.
Защо е толкова популярно по света - не се изкушавайте да мислите, че комфорта на родилките е определящ. Определяща е себестойността на манипулацията. Риск възприет като нормално нисък при желание на родилката може да свърши с раждане където си искате - резултата ще е един и същ! Ако се стигне до необходимост от намеса на втори човек - шофьор,фелдшер,акушер,дула,анестезиолог, хирург - то риска се е ПОВИШИЛ - тогава необходимостта от специализирана помощ изиска и специални персонал и помещения.

Няколко факта: става дума само за естествено/вагинално раждане, че прочетох няколко мита по-горе
*Раждането не е стерилен процес - здравите родилки и деца имат достатъчно сили да се справят с нормалната заобикаляща ги среда.
*Смяната на положението на тялото (включете тук качване на стълби, смяна на пози, топки, въртене и прочее) преди да е започнало същинското раждане подпомага мускулатурата при изтласкването на плода, както и завъртането през родилния канал, както и простата гравитация - моля поинтересувайте се (изпитано на собствен гръб). Моля за коректно подаване на информация - може да е опасно само ако е започнало същинско раждане тогава на всякъде те приканват да си седнеш поне на задника ако не може да лежиш. Но да те карат да лежиш по гръб в днешно време трабва да си е подсъдно като некомпетентност на персонала!
*Ако увиснеш да раждаш в задръстване в таксито е пъти по-рисково отколкото да чакаш да дойдат при теб.
*Всеки родител носи отговорност за живота на детето си след 12 седмица (на повечето места) - увеличаването на избора няма отношение към степента на отговорност на родителя. Медиците сами да се гледат после в огледалото според избора, който са направили. И едните и другите подлежат на разследване и наказание ако се окаже че с действието си или с бездействието си са довели до смъртта на човек.
*Раждат и лица с ограничена отговорност при това безопасно (такива които имат нужда от специални грижи).

Малко лично споделяне: както вече казах до преди време имах опит само от едната страна на бариерата - не можете да си представите какъв личен шок преживях след като се оказа че това, което съм възприемала като единствено редно и съответно възможно се оказа, че не е така. Има такива огромни различия в третирането на една бременност и едно раждане у нас и по света. Аз лично за себе си избрах раждане в болница - там си се чувствам като "у дома", а и бяхме със среден риск ;) но с това приключват приликите с това, което познавах. Важно е че ИМАХ избор.

В преценката на риска взима отношение и фактора "опит на квалифицирания персонал" :
1. няма такъв - висок риск
2. има, но той е беден - има потенциален висок риск
3. има добре обучен персонал с богат опит - нисък риск (персонала въз основа на опита си може да не чака, а директно да се ангажира с необходимите при висок риск действия ->линейка -> болница)

Моля, ако наистина искате да имате адекватно за времето си здравеопазване - вземете наистина се поинтересувайте за малко съвременна информация. Отстоявайте правата си и се запознайте в възможностите, които ви предлага СЪВРЕМЕННАТА медицина.

23.11 2012 в 15:48

Благодарности за споделения опит - чудесен коментар. :)

23.11 2012 в 14:18

Здравейте,

не прочетох всички мнения писани по темата - много са (освен, че са много емоционални).
Никой не трябва да има право да ти казва как да раждаш. Обаче всеки човек трябва да има право да се ползва от успеха на цивилизацията си не от деградацията и.

Мога да споделя нашия случай. Само ще уточня предварително - работила съм по АГ-та и в България и в Англия. Бебо го родих в Англия. Изпитвам ужас да си помисля, че ще ми се наложи да раждам в България - лично мнение основано на чужд опит :( @Стефане ти си видял дебелия край на тоягата, ама тя е мнооооого дълга и в другия край нещата са коренно различни, не го забравяй.

Сега да споделя - бобо го 'раждах' 3 дена - нормално първо раждане, не е приятно, но никой не е казал че трябва да е. Последните 6ч. прекарахме в болница - за да ни наблюдават и за да ми дадат едно хапче за болките (в къщи има вана, но не и хапчета ;) ). Голямо бебе, без разкъсвания, без проблеми - помощтта е да те напътстват (щото нали е първо). Това са сухите данни.
Сега..... в държавите където има избор за раждане вкъщи - имаш екип и акушерка с теб, която не е с голи ръце, а си е оборудвана с горе долу всичко дето си го има в родилната стая. Има и линейки/хеликоптери. От друга страна говорихме си с майки раждали вкъщи - с по 3-4 и повече деца. Явно някои жени предпочитат този вариант и той не е пагубен нито за тях нито за детенце.
Аз не мисля, че в България в момента е АДЕКВАТНО да се предлага подобен вариант, но това не значи, че подобен вариан не може да бъде ИЗБРАН - тогава за съжаление носещия ОТГОВОРНОСТ са родителите.
Моите съболезнования за хората решили да отстояват правата си на такава висока цена :(
Дано скоро нещата се оправят в положителна насока и вече има избор не само у нас/зад граница ами и у нас/болница.

п.с. Раждането не е болест. Но има риск - той трябва да е преценен, обяснен на родителите и разбран адекватно от тях, после всеки от нас (медиците) трябва да се съобрази с избора на родителите и да помогне за намаляването му.

22.11 2012 в 23:56

Вярно е че проблемът с корупцията в здравната система няма де се реши с узаконяването на домашното раждане. Защото за да бъде изкоренена корупцията там където се е появила е необходимо да се приложат много категорични действия изцяло насочени към този проблем. Решението за раждане в домашни условия е свободен избор, който обаче крие много неизвестни засега и по никакъв начи не влияе (т.е. не спира) корупцията. С други думи това решение е по-скоро в ущърб на родилките и по никакъв начин не санкционира корупцията. Мерките рестректиращи корупцията трабва да се търсят другаде. Може би в посока на по-качествен контрол на лекарските практики, в изграждането на такива системи за управление, които да не допускат корупция или да сведат това явление в незначителни размери, може би в по-мащабни образователни кампании... Има огромен спектър от мерки, които могат да бъдат полезни срещу корупцията. Ефективността на решенията може да бъде гарантирана когато бъде доказана тяхната градивност, а не деградивност - каквото според мен в крайна сметка може да се окаже домашното раждане в сегашните условия в България.