Социолози: Близо 4 млн. българи ще гласуват на 12 май

Борислава Бибиновска 24 април 2013 в 14:39 2529 2

Гласуване Снимка: БГНЕС
Гласуване Снимка: БГНЕС

Между 3, 5 и 4 млн. българи са заявили готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 12 май. Очаква се избирателната активност да е около 60%.

Това смята социологът Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг (ЦАМ). В сряда той представи резултати от изследването "Електорални нагласи три седмици преди изборите".

55% от участниците в него заявяват, че ще упражнят правото си на вот. 15% са казали, че ще гласуват, но не знаят за кого. Същият процент хора се колебаят дали да гласуват изобщо. 16% са категорични, че няма да гласуват.

Юлий Павлов посочи, че по всяка вероятност 5 партии ще минат 4-процентовата бариера и ще влязат в парламента. По ред на спечелени гласове това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака" и Движение "България на гражданите". С реални шансове да са част от следващия парламент са и "Национален фронт за спасение на България".

Данните от проучването на ЦАМ прогнозират близо 5-процентова преднина за бившите управляващи пред социалистите. Според изследването ГЕРБ ще спечели 24,1% от гласовете, а БСП - 18,2%. След тях се нареждат ДПС с 6.1 %, АТАКА - 4.8% и Движение "България на гражданите" - 4,4%.

Според Павлова съставянето на следващия кабинет ще бъде особено трудно заради различните настроения на партиите.

"Хората са достатъчно грамотни, за да си дадат ясна преценка, че за 1-то място има само 2-ма кандидати - ГЕРБ и БСП", категоричен бе той. 

По неговите думи, както вече е известно, две са невъзможните коалиции при такъв сценарии - ГЕРБ и БСП и ГЕРБ и ДПС. Социологът изключва възможността за тройна коалиция, но въпреки това смята, че а съставянето на коалиционно правителство важна роля ще изиграе партията на Миглена Кунева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!