„Алфа рисърч“: ГЕРБ води пред БСП, избирателната активност расте

Последна промяна на 18 април 2013 в 14:24 2445 7

Избори. Снимка: БГНЕС
Избори. Снимка: БГНЕС

ГЕРБ запазва лека преднина пред БСП, а все повече хора изявяват готовност да гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това сочи проучване на агенция „Алфа рисърч“, поръчано от „Дневник“.

Изследването е направено в дните преди официалния старт на кампанията, който бе на 12 април. Проучването показва, че в началото на април ГЕРБ запазват преднина от около 5,6% пред БСП.

Въпреки твърденията, че протестите в страната са били срещу кабинета „Борисов“, „Алфа рисърч“ отчита покачване в доверието към ГЕРБ. Спрямо март подкрепата към бившите управляващи е нараснала от 21,9% до 22,5%. Обратна тенденция се забелязва при БСП. В сравнение с предходния месец, доверието към тях през април е спаднало от 17,4% на 16,9%.

Според анализа на „Алфа рисърч“ ръстът в подкрепата към бившите управляващи се дължи на мобилизация в редиците на симпатизантите им – предимно в по-големите градове, управлявани от кметове на ГЕРБ.

Проучването показва, че БСП започва кампанията си при слаба мотивация на симпатизантите си. Според „Алфа рисърч“ отказът на червения председател Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от привържениците на левицата.

Социологическата агенция отчита укротяване на подема, който партия „Атака“ преживя покрай протестите през февруари. Към април формацията на Волен Сидеров събира 4,9% от гласовете на избирателите.

Забелязва се разпръсване на националистическия вот към други, по-малко партии – НФСБ (1,3%), „ГОРДа България“ (0,7%), ВМРО-БНД (1%).

Изслдването отчита традиционни нива на подкрепа за ДПС, които към април биха събрали 4,8% от гласовете.

Драстичен спад „Алфа рисърч“ отчита в представянето на „Движение България на гражданите“. Според проучването партията на Меглена Кунева е загубила цял процент подкрепа само през месец март и към април събира 2,9% от гласовете на избирателите. Социолозите посочват, че това най-вероятно се дължи на драмата около общинските структури на партията в Пловдив.

От „Алфа Рисърч“ отчитат значителен ръст в потенциалната избирателна активност. За по-малко от месец намерението за участието в изборите се е увеличило със 7-8% и вече достига до 60 % от анкетираните. Според изчисленията на агенцията това възлиза на около 3,5-3,6 млн. души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.04 2013 в 12:01

Браво! Явно хората не са чак толкова глупави и знаят, че само ГЕРБ е решението.

СУПЕР!!

18.04 2013 в 20:02

ТОВА АКО Е ВЯРНО ЩЕ СЕ ОКАЖЕ , ЧЕ НАИСТИНА НЕ СМЕ НАРОД , А МЬРША .

18.04 2013 в 19:46

Леле к'ви анализи, к'ви тенденции, к'ви чудесии... едните растат, другите - намаляват... и с колко? 0,5-0,6%! При стандартните проучвания като горното въпросната разлика се получава от 5-6 човека отговорили различно. За толкова години досега, аз така и не видях обяснение как тия соц-агенции си определят извадката. 'Щото 1000 човека както и да ги въртиш и сучеш, не мож' ги разхвърля равномерно хем по териториален, хем по възрастов и социален (най-общо) признак. 'Еле пък за партии със специфика в териториалното разпространение на симпатизантите като ДПС... Да не говорим, че това се прави на всеки три месеца от 4-5 агенции и се преполага, че респондентите не се повтарят. Въобще - какво значат някакви си 5-6 човека, освен една обикновенна "флуктуация" в данните... А предизвикват такива "генерални изводи"

18.04 2013 в 16:36

Няма малки партии, не заблуждавайте хората!
Всяка партия някога е била малка, и все някога ще стане отново.
Избирателят решава, такива социолизи му пречат. Няма "укротяване на подема" понеже не е имало подем никога,просто балончето се пукна и издиша.

18.04 2013 в 15:34

http://www.facebook.com/radan.kanev

ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ НА ЛЕГИОНЕРИТЕ И ДСБ.ЗАВЪРШИЛ : " АЛФОНС дьо ЛАМАРТИН " -27 за В А Р Н А

18.04 2013 в 15:25

ГЕРБ се готвят за масови фалшификации. Въобще не ме учудва това. Време е да спрат да фалшифицират всичко!Герб доказаха, че ако не са престъпници, са милиционери или пък с калинчести особености! Не искам милиционери да ни управляват и крадат!

18.04 2013 в 15:12

само продажници, малоумници и идиоти могат да гласуват за шайката ГЕРБ