СОС решава за Синята зона днес (обновена)

Лъчезар Вълев 27 август 2012 в 08:40 4082 0

Комисията по транспорта към СОС заседава в присъствието на столичани. Снимка: Сергей Антонов
Комисията по транспорта към СОС заседава в присъствието на столичани. Снимка: Сергей Антонов

Новите правила за паркиране в центъра на София ще обсъди днес Комисията по транспорта към Столичния общински съвет.

Наредбата ще бъде преразгледана заради масовите протести на софиянци.

Комисията ще заседава от 13:00 ч. На срещата са поканени и представители на протестиращите, но без да участват в разговорите.

Председателят на транспортната комисия в СОС Радослав Тошев заяви пред БНТ, че на заседанието ще се обсъжда Наредбата за движение по пътищата, с цел нейното усъвършенстване за паркиране в София. 

На въпрос дали членовете на транспортната комисия са склонни да се откажат от новите правила за паркиране, Тошев отговори: „Комисията по транспорт към СОС е от 14 члена и аз не мога от нейно име да взема решение.

Комисията ще разглежда предложенията на гражданските организации, както и предложенията, които аз внасям като доклад във връзка с премахването на някои трудности във връзка с наематели, собственици на апартаменти, да могат да взимат винетки.”

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък обяви, че ще настоява пред общинския съвет да бъде облекчена процедурата за издаването на стикери за живеещите в центъра.

"Не само за собственици, а и за наемателите и за хората, които съжителстват и имат роднинска връзка", обясни тя.

По думите й процедурата вече е облекчена до голяма степен, но е възможно още. 

„Абсолютно съм съгласна с гратисния период, който беше договорен на среща между председателя на общинския съвет и протестиращите от един месец, за да може да се изчистят тези неща.

Напълно възможно е да се правят служебни справки за някои от документите, така че хората да подават своите заявления и да предоставят за справка само личната карта, талона на автомобила и документа за собственост или за наемане на апартамента.

Очаквам от общинските съветници днес да коментират това нещо, да го приемат, както и да дискутират всички предложения на живеещите”, коментира още Фандъкова. 

Серията от протести срещу новите правила за паркиране в центъра започнаха на 15 август. Причина за тях станаха новите цени и правила за паркиране в центъра на столицата.

Основните промени, които ще влязат в сила на 1 септември, са разделянето на територията в центъра на Синя и Зелена зона, като за паркиране в първата ще се плащат 2 лева на час, а за втората – 1 лев на час.

Живеещите в централните квартали пък трябва да плащат годишен абонамент за правото да оставят колата около дома си, като цената му е солена , ако автомобилите са два.

Според организаторите на протестите вече са събрани 32 000 подписа от столични срещу разделянето на Синя и Зелена зона, както и срещу вдигането на цените за паркиране пред жилищата и още няколко ключови промени.

Според новите изисквания, те ще трябва да плащат по 150 лева годишно, за да спират пред домовете си. Има и спорове около точките в наредбата, касаещи хората с увреждания.

Общинските съветници от своя страна обявиха, че ще се откажат от правото да паркират безплатно в зоните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews