Следовател: Атентаторът от Бургас е камикадзе

12 август 2012 в 14:03 1640 0

Фоторобот на атентатора-самоубиец, извършил терористичния акт на летището в Бургас. Снимка: БГНЕС
Фоторобот на атентатора-самоубиец, извършил терористичния акт на летището в Бургас. Снимка: БГНЕС

Доказано е, че атентаторът от летище Сарафово в Бургас е камикадзе - човек, който е решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. Това заяви пред БНР следователят от Националната следствена служба Георги Илиев.

"Става въпрос за човек, който на наша територия е решил да причини смъртта на чужди граждани", каза още той.

Българските власти вече са изпратили в Израел въпросите си към някои от свидетелите на взрива, които не са могли да дадат качествени показания в първите часове след атентата.

След разпити от израелските власти показанията на оцелелите от автобуса туристи ще бъдат изпратени в България и приложени към материалите към делото, обясни следователят.

"Някои от свидетелите, на които тук беше оказана медицинска помощ, са обработени с лекарства, които не им даваха възможност към този момент да дадат правдоподобни показания", каза още той и допълни, че именно тези свидетели трябвало да бъдат разпитани допълнително.

По думите на Илиев международната практика показва, че такива атентати се разследват при тежки условия и в много случаи разследването продължава две, три, даже до пет години. 

В събота президентът Росен Плевнелиев заяви, че в следващите седмици ще има резултати в разследването на атентата в Бургас.

На 18 юли взрив в автобус на летище Сарафово в Бургас уби 7 души - петима израелски туристи, българският шофьор и атентатора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови