Атентаторът от Бургас не бил камикадзе

Юлиан Христов 13 август 2012 в 09:20 2274 1

Няма категорични доказателства за това, че атентаторът от Бургас се е самовзривил. Това каза следователят Георги Илиев само ден след първоначално казаното от него, че атентаторът от летище Сарафово е камикадзе. Вчера пред БНР той заяви, че е доказано, че става въпрос за човек, решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. 

„Не съм казвал категорично, че лицето, което извърши атентата е камикадзе,” отбеляза тази сутрин в ефира на bTV Илиев. Той обясни, че разследващите работят по две основни версии: камикадзе и наличието съучастници, които са помогнали за изпълнението на терористичния удар. „Категорични доказателства, че това е лице, което се е лишило от живота си в този атентат, няма. Това е едно от лицата, извършило или участвало в извършването на този атентат,” заяви в Илиев и добави: „Точно каква е била целта на извършителя не бихме могли да кажем на този етап. Такива атентати се разследват две, три, даже пет години", заяви следователят.

Той потвърди, че до израелската страна е изпратено запитване за допълнителен разпит на някои от израелските граждани, свидетели и потърпевши от атаката на летище „Сарафово”. „В нощта на атентата имаше хора, които не бяха в състояние да дават адекватни показания. Друга част от разпитаните бяха под стрес и,” обясни Георги Илиев.

По думите му решението за допълнително допитване е взето след приключване на огледа. Новите разпити трябва да потвърдят и дали е имало конфликт между някои от израелските туристи и атентатора непосредствено преди експлозията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови