Симеон Сакскобургготски: Помогнах на родината в труден момент

19 април 2013 в 12:33 2919 7

Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС
Симеон Сакскобургготски. Снимка: БГНЕС

„В крайна сметка съм български гражданин и в това си качество съм доволен, че съумях да помогна на родината си в труден за нея момент“. Това казва бившият премиер Симеон Сакскобуррготски в обширно интервю за руското издание „Эхо Планеты“ на агенция ИТАР - ТАСС.

В интервюто, озаглавено „Чувствам се космополит“, бившият монарх, представен от изданието като Цар Симеон II, разказва за завръщането си в България, за изгнанието и детството си, за семейството си и контактите с европейските монархически династии.

На въпрос как се е възприемал в двойната си роля – на потомствен бивш монарх и същевременно премиер на България, Сакскобургготски отвръща: „Знаете ли, понякога се шегувам със себе си, че нося две шапки на главата си“. И продължава: „Да, имаше такъв момент на съчетание на исторически статус и на чиновнически. Но не бих казал, че в това следва да се търси някакво противоречие. Напротив, винаги съм смятал, че не е важно в каква позиция служи човек на родината си. Когато поех тази толкова голяма отговорност, страната се разкъсваше от противоречията на един двуполюсен партиен модел. В обществото се чувстваше голямо напрежение. Необходимо беше да се стабилизира държавата, да се привлекат външни инвестиции, да се обезпечи значителна подкрепа за реформите. Трябваше да се укрепи международният престиж на България“.

Бившият български премиер споделя, че се е завърнал окончателно в родината си през 2001, след като я е посетил през 1996 за пръв път след почти половинвековно изгнание.

"Спомням си срещата, когато хиляди хора излязоха на улиците, за да приветстват своя монарх. Обикновени и непознати граждани споделяха спомените си за България отпреди войната, за управлението на цар Борис ІІІ...Тогава почувствах, че въпреки пропагандата, хората са запазили добри чувства към моите родители. Тези чувства са се предавали от поколение на поколение в много семейства. Българите пазеха фотографии, сувенири, напомнящи им за младостта. А заради тях са рискували да бъдат репресирани...Така че моето завръщане беше много емоционално", споделя Симеон Сакскобургготски.

Бившият монарх и премиер е щастлив, че е успял да види края на Студената война и рухването на Берлинската стена през 1989. "Щастлив съм, че не само успях да стана свидетел на всичките тези революционни процеси, но и имах възможността да съдействам за завръщането на България в европейското семейство. А затова е мечтал още моят дядо Фердинанд І, когато през 1908 г. е обявил независимостта на България. Съдбата реши така, че на 25 април 2005 с президента Първанов подписахме договор за присъединяването на България към ЕС. Това беше един от приоритетите на моето правителство и стратегическа цел на България", заяви Сакскобургготски.

На въпрос за евентуална реставрацията на монархията в България, той отвръща: "Не е тайна, че съвременните европейски монархии се развиват успешно, но там имате висок жизнен стандарт, гражданите са защитени социално. Там демокрацията се е утвърдила отдавна. Но дали българското общество е готово да се възстанови монархията – това е съвсем друг въпрос".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови