Семра се прибира в дома си след месец рехабилитация

OFFNews 19 март 2013 в 15:19 3755 1

28-годишната Семра Ихлеман с майка си, Снимка: Лъчезар Ангелов

28-годишната Семра, която постъпи в Александровска болница, след като получи три инсулта в рамките на една година, премина близо месец рехабилитация благодарение на участници във форума OFFRoad-Bulgaria. 

Семра Ихлеман от село Сини Вир, община Нови Пазар, беше приета в Клиниката по неврология на Александровска болница с помощта на форума OFFRoad-Bulgaria, след като през август миналата година е получила трети инсулт. Участници във форума събраха пари за наемането на линейка, с която Семра да бъде преместена в София.

Веднага след приемането ù на 4 февруари е назначена речева и двигателна рехабилитация, която продължава около 10 дни. Само няколко дни след пристигането си в болницата момичето каза първите си думи от месеци насам. Лекарите посъветваха рехабилитацията да не спира.

Благодарение на усилията на Доби, която сигнализира за състоянието на Семра и помоли за помощ, cveta68, както и на много други форумци бяха събрани още пари и 28-годишното момиче беше преместено в центъра за рехабилитация в Панчарево, където прекара 27 дни.

Раздвижването върви добре. Момичето е много упорито и с огромно желание и усилия изпълнява упражненията. Всички са впечатлени от силната ù воля за живот, обяснява неврологът д-р Надка Спиридонова.

По думите ù по-трудно е възстановяването на говора и преглъщането на храна. Повече от 27 дни рехабилитация не са необходими, смята д-р Спиридонова.

Освен за престоя, участниците във форума са събрали пари за памперси, витамини, лекарства, мляко и супички, които майката на Семра купува, когато храната в болницата не може да се пасира.

Най-голямата изненада за мен, когато отидох в центъра в Панчарево, беше, че Семра ме посрещна в коридора пред стаята. Ходеше сама, без чужда помощ, пише във форума cveta68.

Преди няколко дни 28-годишното момиче е успяло да изяде и първата непасирана храна от месеци – филийка с масло и малко сирене. Тя вече може да прави дълги разходки без чужда помощ. Десният ù крак и дясната ръка все още са засегнати от парализата, но момичето е упорито, допълва cveta68.

„Разликата се вижда. Имаше смисъл от помощта ни!", казва cveta68.

Семра ще бъде изписана в сряда. Форумът е организирал превоз за момичето и майка му до къщата им в Сини Вир. Остатъкът от събраните пари – 856 лева, ще им бъде даден в деня на изписването, за да могат да покрият с тях други свои нужди. След изписването Семра ще премине и на контролен преглед в Александровска болница.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови