Само 250 души контролират такситата в цялата страна

15 юли 2013 в 12:17 1639 0

Таксита. Снимка: БГНЕС
Таксита. Снимка: БГНЕС

"Контролът на таксиметровия превоз в България се извършва от Държавна агенция "Автомобилна администрация", но има едва 250 инспектора за цялата страна", обяви в интервю за БНТ депутатът от БСП Георги Свиленски.

Той напомни, че този ограничен брой инспектори трябва да контролира още предприятията за автомобилни превози, обучението на водачите на МПС и да следят таксиметровата дейност в над 250 общини.

Това не е по силите на толкова малко специалисти, коментира Свиленски.

Социалистът обясни, че в Европа контролните функции над дейността на таксиметровия превоз са прерогатив на общините.

Според него и в България би трябвало за разрешителния режим да отговарят общините, тъй като те са най- близо до гражданите.

По думите на народния представител друга нужна промяна, която трябва да бъда направена  е регламентирането на дейността на таксиметровите шофьори, като отделна професия, и изготвянето на досие на всеки шофьор.

През последната седмица лично Свиленски е получил много сигнали за корупция при взимане на изпита пред държавната агенция.

"Това буди съмнение в качеството на изпитите на таксиметровите шофьори. Ако тези сигнали са истина, проблемът е много голям и сред таксиметровите шофьори има хора, които не са получили по правилния път своите удостоверения", коментира още депутатът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови