Съдът разреши на банките "ускорено" връщане на кредити

Последна промяна на 08 октомври 2012 в 16:04 9155 7

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Конституционният съд бетонира правото на банките да си връщат кредити по бързата процедура - без доказателства пред съд, чрез съдебни изпълнители.

Решението на КС е от 2 октомври. С него той отхвърля искане на националния омбудсман Константин Пенчев. Пенчев, който е бивш председател на Върховния административен съд, оспори привилегированото положение на банките, разписано в чл. 417, т. 2 от Гражданския процесуален кодекс.

Текстът дава право на банките, наред с държавните институции и общините, да събират дългове само срещу представянето на "документ или извлечение от счетоводни книги".

С решението на КС остава сегашното положение: районните съдилища издават заповед за незабавно изпълнение и изпълнителен лист за сумата, която банките посочат, че им се дължи. Достатъчно е банката да предостави изготвен от нея документ за сумата. Тя не е длъжна да прилага доказателства, а длъжникът не се уведомява и по никакъв начин не участва в процеса.

В мотивите си конституционните съдии посочват, че евентуални финансови затруднения на банките от натрупвани към тях задължения, могат да се превърнат в заплаха за лоялните им клиенти, за икономиката на страната и дори за изпълнението на държавния и общинските бюджети. Това би довело до „настъпването и на редица други негативни обществени и социални последици“.

Банките били надеждни колкото държавните институции и общините, затова били поставени при равни условия, става ясно от текста на решението. Съдиите пишат дословно: „по отношение на обективността, достоверността и надеждността на документите, изходящи от държавните учреждения и общините, установяващи техни вземания, изцяло се отнасят и за банките“.

В решението се казва още: 

Постъпването на приходи в държавния или общинския бюджет по една ускорена и облекчена процедура гарантира нормалното функциониране на държавните учреждения и общините, и осъществяването на присъщите им публични функции. Комплексно оценено, от гледна точка на конституционосъобразност това законодателно решение обезпечава постигането и гарантирането на финансовата стабилност на държавата и общините, осигуряваща цялостното спокойно развитие на стопанска дейност от всички частноправни субекти в конкурентна среда и в условията на свободна стопанска инициатива. Ето защо облекченото, бързо и ефективно провеждане на принудителното изпълнение в полза на визираните субекти е в интерес и на цялото общество.

В решението си съдиите оценяват риска, на който са изложени банките, когато бъдат нарушени финансовите потоци към тях. Банките оперират с привлечените чрез влогове, депозити и разплащателни сметки финанси, като това им позволява едновременно да отпускат и кредити, "които управляват за собствена сметка и риск, извършват платежни услуги - кредитни преводи, директни дебити, издаване на банкови карти и т.н., участват в платежния процес в рамките на вътрешни и международни разплащания, поддържат и оперират със сметките на своите клиенти – физически и юридически лица, включително държавни учреждения, общини, ведомства, фирми и предприятия".  

Съдиите не споделят и позицията на омбудсмана за това, че издаването на изпълнителна заповед само въз основа на документ от банката е процедура, характерна за тоталитарната система. Според магистратите заповедното производство е съществувало е по времето на Царство България и е било регламентирано със закони и специални банкови закони, приети в периода 1927 – 1934 г. Още тогава били въведени облекчени процедури за събиране вземанията на банковите институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2012 в 17:31

"нарочното теглене на лоши кредити''-много странно ами кой ги отпуска тези кредити да не би клиента сам на себе си.Не си ли задавате въпроса защо от цялата история със фалити на банки заради лоши кредити нашите банки пак са на печалба и то сериозна.

09.10 2012 в 13:04

могат, могат, и други работи си правят, и анекси си подписват без знанието на всички заинтересувани и на тяхна база си вадят изпълнителни листове , могат и много други работи могат.

09.10 2012 в 08:47

Банките не могат хей тъй да си изфабрикуват, че някой е теглил кредит и не го е връщал, пък той никога да не е. Не мислете, че при тях всичко е пълна безконтролност и своеволие. Беше през 95-97г. Вече отдавна не е. Контролът от страна на БНБ е сериозен.

Облекчената процедура по събирането на задълженията предотвратява до голяма степен нарочното теглене на лоши кредити. Иначе длъжникът ще се крие зад вратичките на неуредените ни закони и ще бави процеса на връщане на парите с месеци, ако не и с години.

09.10 2012 в 08:43

Глупости - както виждаш хората теглят и продължават да теглят, а нищо не се е променило.

08.10 2012 в 19:23

То досега така си беше. Бяха ги спрели тези дела за 2-3 месеца и сега се връща старото положение.

08.10 2012 в 17:35

тва е яко. Никой няма да тегли повече кредити :)

08.10 2012 в 16:43

Нещо не го восприима дедо ви поп това нещо като да е в полза на цялото общество, ама нейсе.

Това поне поставя ребром въпроса, че всъщност не ни управляват политиците, а банките. Те са новата държава.