РЗС настоява "Хизбула" да бъдат обявени за атентатори

05 февруари 2013 в 11:38 1491 2

Яне Янев. Снимка: БГНЕС
Яне Янев. Снимка: БГНЕС

РЗС излезе с декларация, в която настоява като автор на атентата в Бургас от 18 юли да бъде обявена шиитската групировка "Хизбула". 

В текста на декларацията се казва: „Ред, законност и справедливост” настоява след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност днес участниците да заемат ясна и категорична позиция за атентата на летище „Сарафово” край Бургас от 18 юли 2012 г., но не толкова затова кой е физическият убиец, а кои са подбудителите и организаторите на терористичния акт. Това съобщиха от партията. Държавата трябва да предприеме действия, а не да отлага официалната позиция до безкрай. Крайно време е да изясним окончателно фактологията, да подкрепим усилията на международната общност и САЩ, а не да стоим безмълвни и безучастни.

Според експертите на РЗС терористичният акт носи почерка на ливанската терористична групировка „Хизбула”. Това се затвърди още повече след последното посещение на председателя на партията Яне Янев в САЩ и разговорите му с високопоставени политици – конгресмени, сенатори, с ексвоенния министър Доналд Ръмсфелд и с авторитетни представители на Американския еврейски комитет.

Още тогава лидерът на РЗС призова българската държава да предприеме енергични и своевременни действия и да инициира обсъждане в рамките на Европейския парламент с цел включването на „Хизбула” в списъка на световните терористични организации. Колкото повече се забавя тази позиция, толкова повече се увеличава рискът от повторни подобни актове у нас и в други държави от ЕС, особено в контекста на ситуацията в Близкия Изток.

За РЗС е ясно, че „Хизбула” и помагачите им от Иран са в основата на терористичния акт в Бургас. Надяваме се това да стане и официална позиция на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови