Радост в тесен кръг за победата над фракинга

Последна промяна на 22 септември 2012 в 18:16 1771 2

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

Едва двадесетина човека отбелязаха победата на България над фракинга - технологията за проучване и добив на шистов газ. Днес, 22 септември, е Световният ден на антифракинга и се очакваше всички столичани, участвали в протестите срещу считания за опасен метод да се стекат в градинката между Софийския университет и Народното събрание в 17 ч.

След редица протести в началото на годината беше наложен мораториум върху добива на шистов газ у нас. В средата на юни забраната за фракинг беше частично отменена. Мотивът за повторното разглеждане на доклада на временната парламентарна комисия за шистовия газ беше, че тази формулировка пречи на конвенционалния добив на нефт и газ.

“България е светъл пример за останалите страни и народи, които все още водят борба за това фракингът да не бъде прилаган на тяхна територия или да бъде спряна работа на сондите там, където те вече действат”, заявиха организаторите вчера и напомниха, че само в две държави е постигната забраната за фракинг – България и Франция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2012 в 22:15

Нека не се подхлъзваме да обявяваме победа, при положение че няма закон, няма контрол, не е предвидено наказание за нарушение на мораториума (т.е. Русгеоком ако фракнат край Рогозина, което по всичко личи, че се канят да направят, какво е законовото наказание за такова деяние?!), а правителството все зачеква тая тема и най-вероятно има намерение да промени сегашното положение. Та супер за досегашния напредък, но темата на а приключена.

23.09 2012 в 12:00

Голяма победа, няма що. Извоювана от хора, които всеки ден виждат шист, но не могат да го познаят ако и животът им да зависи от това, а пътя на питейната вода го знаят от водомера натам.

Мониторинг на подземните води пак няма, въпреки че в България има значително по-големи проблеми за тях от всеки възможен фракинг.