Противоречия за радикален ислям объркаха съда

Юлиан Христов 27 септември 2012 в 13:38 1912 0

Мюсюлмани на протест пред съда в Пазарджик. Снимка: БГНЕС
Мюсюлмани на протест пред съда в Пазарджик. Снимка: БГНЕС

Трима разпитани свидетели по делото за радикален ислям днес успяха да объркат съда, като дадоха противоречиви показания. 

И тримата дадоха показания, които се разминават с тези в досъдебното производство.

Бранимир Змияров, който е секретар на джамийското настоятелство в ромската махала в Пазарджик, промени първоначалните си показания. В тях той е заявил, че единият от подсъдимите - Ахмед Ахмед, е проповядвал, че "ислямът ще завладее света" и, че е "правилната религия". Според него Ахмед е казал също и че целият свят ще стане ислямски, а всички, които не са мюсюлмани, ще горят в ада и само ислямската религия е правилна.

Днес Змияров отрече да е говорил такива неща. Подобно беше поведението и на другите двама свидетели, които отрекоха първоначално дадените си показания. 

Наблюдавам една некомпетентност по отношение на религиозни въпроси в залата, нито на прокурора му е ясно, нито на съдията, нито на тези, които са питани. Те не дават възможност да говорят компетентни хора, които познават религията, или да търсят хора от Главно мюфтийство или специалисти. Чисто и просто се опитваме да караме нещата по канален ред, който на нас е удобен. Вие разбрахте, че в съдебна зала идват хора, които въобще нямат хабер от исляма, неграмотни и по християнската религия. Някои от свидетелите дори не знаят да пишат, каза пред журналисти единият от обвиняемите - имамът Али Ходжа, цитиран от БНР.

Пред сградата на съда днес отново се събраха мюсюлмани с плакати с цитати от Корана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови