Продължава делото срещу 13-те имами

Юлиан Христов 26 септември 2012 в 07:47 2186 1

Ислям. Снимка: БГНЕС, архив
Ислям. Снимка: БГНЕС, архив

В Пазарджишкия окръжен съд днес ще се състои второто заседание на делото срещу 13-те имами, обвинени в проповядването на салафитското направление на исляма и налагането на шериатска държава. Според прокуратурата подривната си дейност подсъдимите са развивали в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград.

Сред обвиняемите са районният мюфтия на Пазарджик Абдуллах Салих и ходжата на Сърница Саид Мутлу, който е сочен за ръководител на българския клон на нелегалната радикална организаиця "Ал Уакф ал ислями", финансирана от Саудитска Арабия. Сред  13-те има и жена - Найме Горелска, която е учителка в Благоевградско.

Обвиненията бяха в началото на юни и са за проповядване на салафизъм и антидемократична идеология и за ръководенето и членуването в радикалната организация, която налага ново тълкуване на исляма. Според проповядваното учение всяко дете се ражда мюсюлманин и единственият справедлив строй е мюсюлманският.

Организацията бе разбита през 2010 г. Тогава бяха извършени претърсвания и бяха иззети компютърни конфигурации. Материалите от досъдебното разследване са събрани в 31 тома. Всички обвиняеми са с наложена мярка "подписка".

Главното мюфтийство излезе с вчера с декларация, в която нарече безпочвени обвиненията срещу 13-те имами. "Имайки претенциите за най-дълбоко познаване на мюсюлманката общност в България с нейната история, бит, култура и традиции, както и отчитайки нейната динамика и настроения през периода на демократичния преход, заявяваме следното, ние, представителите на българските граждани, изповядващи исляма, декларираме нашата подкрепа по повод безпочвените обвинения, отправени към нашите съграждани, колеги, братя и сестри, за това, че застрашават националната сигурност, обществения ред и подкопават устоите на конституционно установения ред в България, като насаждат етническа и религиозна омраза", се казва в декларацията.

Първото заседание по делото премина при засилено присъствие и интерес. Пред сградата на съда тогава се събраха близо 300 души, дошли в защита на подсъдимите. Днес се събраха близо 200 души. Съдебната охрана не допуска никой от присъстващите в сградата, като те се спират още на входа на съда, съобщава "Фокус". От дошлите около стотина души ще бъдат допуснати в залата. Всички останали са подредени на отсрещния тротоар с плакати с надписи: „Няма принуждение в религията”, „Отличи истината от заблудата”, „Коранът оценява човешкия живот като една от най-висшите ценности”, „Ислямът нарежда човешкото убийство сред най-големите грехове и престъпления”. На останалите плакати има цитати от Корана, от различните сури, също и цитати на Мохамед. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!