"Окупирай Парламента": Ден 3 (видео)

OFFNews 28 юни 2013 в 07:31 6898 28

Парламентът под обсада. Снимка: Сергей Антонов
Парламентът под обсада. Снимка: Сергей Антонов

10.35 часа - Близо 150 души се събраха пред Парламента. Те започнаха да тропат по полицейските ограждения и да скачат по металните платформи под тях.

10.23 часа - Шествието се връща обратно към парламента.

10.14 часа - Орлов мост е блокиран, протестиращите пропускат само градския транспорт. В шествието участват около 300 души. Част от водачите бяха инициатори и на вчерашната блокада на кръстовищата при Ректората и на Орлов мост. Участниците в шествието скандират "Оставка" и "Червени боклуци". Районът се охранява от полиция.

10.07 часа - Шествието се отправи към Орлов мост. Протестиращите пуснаха само един тролейбус. Трафикът на кръстовището е блокира.

10.04 часа - Част от протестиращите се отправиха към кръстовището на Ректората. Протестът пред Парламента започна да оредява.

9.50 часа - Протестиращи се заканиха да блокират Орлов мост. Пред екип на OFFNews един от тях каза: "Елате след малко, да видите какво ще стане". После той обясни, че е подготвено шествие с блокада.

9.30 часа - Протестиращите започнаха да правят жива верига, за да не пуснат депутатите да излязат от парламента. Заради полицейските заграждения обаче веригата не може да обхване целия парламент. Тя опасва периметъра от БАН до градинката до НС.

9:20 ч - Част от хората се обърнаха с лице към хотел "Радисън", откъдето снима камерата на TV7, и започнаха да скандират "Бареков, к*рво". Други лозунги на протестиращите са "Аз не съм платен, мразя ви безплатно", "Плащах ви и ви мразя вече 24 години".

В този час започна редовното заседание на парламента.

9:10 ч - Хората хвърлят домати по сградата на Народното събрание. Един от протестиращите хвърли буркан с черен хайвер, който се размаза на фасадата пред централния вход на парламента. Хора коментираха, че това е първият в историята парламент, който е замерян с хайвер.

Депутатите влязоха в пленарната зала, но заседанието още не е започнало.

9:05 ч - Протестиращите вече са няколкостотин души, продължават да пристигат и още хора. Съсредоточени са главно в пространството пред главния вход на парламента. Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно.

8:50 ч - Депутатите от "Атака" дойдоха на работа и по всяка вероятност Народното събрание ще има кворум за редовно заседание. Минути след тях в сградата влезе и лидерът на ПГ на "Атака" Волен Сидеров. 

8:30 ч - Протестиращите започнаха да се събират за сутрешно кафе и протест пред сградата на Народното събрание. Отново носят различни лозунги срещу властта, чуват се освирквания, скандирания.

Много от депутатите влязоха в парламента още преди този час и така избегнаха среща с недоволните граждани. И днес, в третия ден на "протестното пиене на кафе", целият периметър на сградата е опасана с метални ограждения, за да се осигури безопасно пространство за народните представители. Към 11 ч в Народното събрание трябва да влязат и 11 от министрите, към които има отправени депутатски въпроси.

За днес е обявен поредният, трети ден на "Окупирай Парламента".

Недоволните от кабинета "Орешарски" днес отново ще пият кафето си в 8.30 часа пред Народното събрание. Вчера това се случи при засилени мерки за сигурност и въпреки проливния дъжд. Протестът прерасна в кратка блокада на кръстовищата пред Министерския съвет и пред Софийския университет. Полицаите обаче бяха значително повече. С метални ограждения беше отцепен целият периметър около Народното събрание. Имаше и хора, които не бяха дошли да пият кафе, но носеха домати и краставици, които скоро полетяха към парламента.

Продължават протестите в центъра на столицата и в страната. Недоволните от управлението са категорични, че ще продължат да протестират, докато бъдат чути от политиците. Смятат, че въпреки многохилядните протести, те остават глухи за техните искания. И са убедени, че в никакъв случай не трябва да бъдат допускани провокации и насилие, и няма да се конфронтират с друго протестно шествие.

Протестиращите от Пловдив подканят всеки, който има възможност, да се присъедини към протестното кафе пред Народното събрание. 

До момента протестите протичат мирно и без пострадали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!