Прокурaтурата знаела от 2010 г. за измамите с тока, но мълчала

11 април 2013 в 07:54 3100 8

Тока. Снимка: БГНЕС
Тока. Снимка: БГНЕС

Прокурори може да са прикривали злоупотреби в енергодружествата в продължение на близо три години, показва неизвестен досега документ, изнесен от bTV.

Става въпрос за сигнал от тогавашния председател на енергийния регулатор ДКЕВР Ангел Семерджиев още до предишния главен прокурор Борис Велчев от юли 2010 г. Това е резюме на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

С документа Семерджиев сигнализира главния прокурор за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. Още тогава се разкрива с факти как ЕРП-тата, без санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

„Във въпросните договори се съдържат клаузи, с които са създадени почти всички необходими условия за непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества. Трите компании са длъжни да изпълняват лиценза си при минимални разходи с тенденция за тяхното намаляване”, пише в доклада на ДКЕВР.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби към фирмите майки. Цитират се и суми - десетки милиони. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в доклада.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство, съобщава bTV.

Събрани са 12 класьора с най-различни материали по сигнала, но според Копчева няма данни за престъпление. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!