Прокурaтурата знаела от 2010 г. за измамите с тока, но мълчала

Последна промяна на 11 април 2013 в 07:54 2389 8

Тока. Снимка: БГНЕС
Тока. Снимка: БГНЕС

Прокурори може да са прикривали злоупотреби в енергодружествата в продължение на близо три години, показва неизвестен досега документ, изнесен от bTV.

Става въпрос за сигнал от тогавашния председател на енергийния регулатор ДКЕВР Ангел Семерджиев още до предишния главен прокурор Борис Велчев от юли 2010 г. Това е резюме на първия регулаторен одит, който комисията е направила в трите компании ЧЕЗ, ЕВН и ЕОН (сегашната Енерго Про) за периода 2005-2009 г.

С документа Семерджиев сигнализира главния прокурор за разкрити от ДКЕВР нарушения и в трите компании. Още тогава се разкрива с факти как ЕРП-тата, без санкцията на държавата, са прехвърлили почти всички свои дейности на свързани фирми и така са надули разходите си.

„Във въпросните договори се съдържат клаузи, с които са създадени почти всички необходими условия за непазарно, непрозрачно и необосновано увеличаване на разходите на одитираните дружества. Трите компании са длъжни да изпълняват лиценза си при минимални разходи с тенденция за тяхното намаляване”, пише в доклада на ДКЕВР.

В този документ се описва подробно как енергодружествата заобикалят Закона за обществените поръчки и чрез външни услуги точат печалби към фирмите майки. Цитират се и суми - десетки милиони. Разкрива се дори схема как ЧЕЗ е работила като банка. Отпускала на свързани фирми кредити на лихви по-ниски от пазарните.

„Общо за трите дружества е констатирано, че заложените условия по лицензиите не са изпълнени, както и не е съблюдавано становището на ДКЕВР, че стойността на изнесените услуги не следва да надвишава разходите за тяхното извършване преди изнасянето им”, пише още в доклада.

Тогавашният главен прокурор Борис Велчев предава сигнала на ДКЕВР на Върховната касационна прокуратура, а тя го възлага на прокурор от Софийската градска прокуратура. Обвинител Снежана Копчева, която сега е в болнични, започва проверка, но отказва да образува досъдебно производство, съобщава bTV.

Събрани са 12 класьора с най-различни материали по сигнала, но според Копчева няма данни за престъпление. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.04 2013 в 11:21

В Китай персонално- отговорните държавни слежители ги водят в неделя на стадиона.... И няма министри, прокурори , счетоводители и пр. Наред!

12.04 2013 в 09:26

Дали само от три години прокуратурата е знаела.И само това ли знае тази прокуратура?Но рушветите и подаръците са големи и затова нищо не прави.Няма да направи и сега,защото ние не правим нищо!!!А трябва да искаме персонална отговорност за всичко,което се случва.

11.04 2013 в 12:45

Нещата няма да се оправят докато не започне да се търси персонална отговорност вместо такава на организация (или държава).

11.04 2013 в 09:50

PROKURATURATA SPI! ZNAM ZA SLUCHAI V KOITO PROKURATURATA PREKRATI RAZSLEDVANE SRESHTU GLAVNATA SCHETOVODITELKA NA LETISHTE SOFIA SLED KATO SI PLATI! VSE PAK PROKURATURATA NE MOJE DA SE PACHI NA HORA KOITO RAZPOLAGAT S DESETKI MILIONI!

11.04 2013 в 08:55

Защо при установени пропуски в работата на тази прокурорка,не ѝ е отнет лиценза за работа?При такива нарушения тя не би трябвало да работи въобще в съдебната система!Явно е или подкупна,или няма достатъчно смелост да упражнява тази професия!

11.04 2013 в 08:45

П***** от прокуратурата знаят само да си чешат клитурите.
<em>Коментарът беше редактиран заради нецензурни квалификации.</em>

11.04 2013 в 08:14

Яяяя,
та кой брани смадтта в България казахте? И кой я създава?

11.04 2013 в 08:00

Хах май нема да му повдигнат обвинение на Семерджиев.
Компромате ставай ме спасявай брате...