Прокуратурата не открила престъпления в ЧЕЗ през 2010 г.

11 април 2013 в 12:12 2081 0

Румяна Арнаудова. Снимка: БГНЕС
Румяна Арнаудова. Снимка: БГНЕС

Нарушенията на електроразпределителните дружества, за които прокуратурата е била сезирана през 2010 г. от бившия шеф на енергийния регулатор (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, не представлявали престъпление от общ характер. Това коментира днес говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Сигналът на Семерджиев е бил предаден от бившия главен прокурор Борис Велчев на Върховната касационна прокуратура. Тя е възложила проверката на СГП и с нея се е заела прокурор Снежана Копчева. Били са събрани 12 тома материали при проверката, но според Копчева няма данни за извършено престъпление.

По думите на Арнаудова, за допуснатите нарушения тогава самият регулатор е предприел действия по отстраняване на нередностите и санкциониране на трите ЕРП-та. Прокуратурата може да направи извод дали е извършено престъпление или не, но дали е извършено нарушение, на кои разпоредби и в какъв обем е преценка на административно наказващия орган, каза тя.

Сигналът на Семерджиев касае същите нередности, с които държавното обвинение се занимава и сега. Проверката срещу трите ЕРП-та започна шумно и демонстративно по искане на бившия енергиен министър Делян Добрев. От прокуратурата обявиха, че започват 5 разследвания за конкретни нарушения.

Следващата седмица пък ДКЕВР ще обсъжда спорната тема за отнемането на лиценза на ЧЕЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови