Прокуратурата се зае с бежанците от Сирия

Юлиан Христов 09 септември 2013 в 13:10 1970 0

Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив
Сирийски бежанци. Снимка: ЕПА / БГНЕС, архив

Скок в делата за незаконно преминаване на границата отчете прокуратурата.

Заради конфликта в Сирия и засиления поток от бежанци, влизащи незаконно на територията на България, главният прокурор е изискал данни за натовареността на районните прокуратури в Свиленград и Елхово.

От изготвените справки е установено, че е налице значително увеличаване на новообразуваните наказателни производства за престъпления по чл. 279 НК - преминаване на държавната граница без разрешение на надлежните органи или не през определените за това места, и по чл. 280 НК - незаконно превеждане на лица през границата на страната, съобщиха от Прокуратурата.

Образуваните дела в Районна прокуратура Свиленград са с повече от 75%, спрямо същия период от 2012 година, а в прокуратурата в Елхово е отчетен ръст от над 7 пъти за същия период. 

За да бъде осигурено бързото разглеждане на делата, Сотир Цацаров е разпоредил на ръководителите на апелативните прокуратури в Пловдив и Бургас да командироват прокурори в Елхово и Свиленград, както и да бъдат увеличени служителите в районните прокуратури там. 

Повече от 1400 сирийски граждани са преминали българската граница, което представлява около 70-80% от всички нелегални емигранти в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews