Продължава делото срещу 13-те имами

29 май 2013 в 07:53 1838 0

Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив
Делото срещу 13-те имами. Снимка: БГНЕС, архив

Поредното заседание на делото срещу 13-те имами в Пазарджик ще се проведе днес.

Мюсюлманските духовници са обвинени в проповядването на антидемократична идеология, насаждането на религиозна омраза и членство в нерегистрираната у нас ислямистка организация "Ал Уакф Ал ислями".

Днес трябва да бъде представена втората част от арабската експертиза на вещото лице Александър Шунин, заради която преди месец бе отложено делото, съобщи БНР. В нея се съдържат преводите на арабски религиозни текстове, а според имамите представеният на предишното заседание превод е неточен и тенденциозен.

При днешното представяне на тази част от експертизата, под всеки арабски пасаж, трябва да бъде поставен и българският му превод.

Според заключението на вещото лице част от религиозната литература, която бе иззета от домовете на имамите, е свързана с уахабизма. Това направление е болезнено агресивно към останалите течения в исляма и другите религии.

На предишното заседание обвинените имами демонстрираха добро владеене на арабски език, а на един от тях бе наложена глоба от съда заради агресивно поведение срещу вещото лице Александър Шунин.

По делото все още не е разпитан и главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови