Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Отложиха делото за радикален ислям в Пазарджик

11 март 2013 в 12:16 2301 0

Съдят 13 имами в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Снимка: БГНЕС
Съдят 13 имами в Пазарджик за проповядване на радикален ислям. Снимка: БГНЕС

Делото срещу 13-те имами в Пазарджик беше отложено за 10 април заради заболяване на подсъдимия Али Хайрадин, съобщи БНР.

В заявление до Окръжния съд в Пазарджик той е настоял за отлагането, за да може лично да присъства на следващото заседание.

Днес трябваше да бъде представена т. нар. арабска експертиза. Преводът от арабски на български е на иззетата преди две години религиозна литература от домовете на обвинените имами.

В края на миналата години защитата поиска вещото лице Александър Шунин да преведе целият обем текстове, а не само тези, които бе посочило държавното обвинение, с мотив, че в противен случай се прави подбор на доказателствата. Това наложи преводачът на два пъти да иска удължаване на времето заради големия обем литература. Трудно ще е обаче да се проследи до колко точен е преводът от арабски на български, още повече, че на последното заседание защитата определи вещите лица като некомпетентни в ислямо-религиозната сфера.

Мюсюлманските духовници са обвинени в разпространяване на антидемократична идеология и членуване в нерегистрирана у нас ислямистка организация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!